Gå till innehållet

Björn utanför Enköping lockar storpublik

Brunbjörnen vid Torstuna kyrka i Uppland. Foto: Stefan Oscar Oscarsson

Brunbjörnen vid Torstuna kyrka i Uppland. Foto: Stefan Oscar Oscarsson

Sedan i torsdags den 20 oktober har en brunbjörn synts på ett fält vid Torstuna kyrka utanför Enköping och den har lockat stor publik. Den var fortfarande på plats under söndagsmorgonen.

Brunbjörnen i höstfärger. Foto: Stefan Oscar Oscarsson

Brunbjörnen i höstfärger. Foto: Stefan Oscar Oscarsson

Björnen upptäcktes under torsdagen och har sedan dess varit relativt stationär i området. Den tar sig in i skogen ibland men återvänder för att äta säd på fältet.

Björnen har bland annat larmats ut på fågelskådarnas Bird Alarm vilket spritt vetskapen om vilken häftig naturupplevelse som finns att se i området och vägen vid fälten har stundtals varit full av bilar och åskådare.

Sammanlagt har många hundra, om inte över tusen personer varit på plats och det räknades bland annat till 70 bilar under 1,5 timmar under fredagen. På lördagen, när björnen fortfarande var kvar i området var det, enligt uppgift, lite mindre publik.

Länsstyrelsen tror att det är en ensam hane som äter upp sig inför att den ska gå i ide senare i vinter. Att den rör sig så öppet på dagtid tycker Per Blomkvist på länsstyrelsen är “lite märkligt”. Enligt vittnesuppgifter har den inte visat någon större rädsla mot folk som är på plats.

Källa: Enköpings-Posten

Emil V. Nilssons film från torsdagen:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=GhM4jd02uJ0″]

Mer att läsa