Gå till innehållet

BirdLife Sverige: Förbjud fågeläggsamlingar

Fågelägg (bild tagen vid inventeringsrunda). Foto: Erik Hansson

Efter SVT:s Uppdrag Gransknings program “Äggtjuvarna”, där det uppgavs att det finns flera hundra svenska fågeläggsamlare och att flera av dem har samlingar på tusentals ägg, vill nu Bird Life Sverige att även innehav av äggsamlingar kriminaliseras.

I Uppdrag Granskning framträder bland annat en äggsamlare med namn, Tage Wahlberg, som även skrivit böcker om fågelägg. Enligt honom finns det 200 fågeläggsamlare runt om i Sverige “som inte polisen har hittat än”. Sammanlagt ska de ha mellan 8 000 och 35 000 fågelägg och han berättar att han känner flera av dem väl.

LÄS ÄVEN: • Två misstänkta för omfattande boplundring och insamling av sällsynta fågelägg

Programledaren lyckas också få kontakt med flera äggsamlare som är villiga att köpa fem påhittade jaktfalksägg för tusentals kronor. Förutom köpare från Sverige hör även en samlare från Finland av sig som tidigare dömts för sitt äggplundrande. Dessutom är folk från Frankrike, USA och Island intresserade.

I Sverige är det sedan mer än 50 år tillbaka förbjudet att samla ägg från vilda fåglar. Det är inte heller tillåtet att sälja, köpa eller byta ägg med andra. Det är så kallade artskyddsbrott. BirdLife Sverige anser att även innehav av äggsamlingar kriminaliseras eftersom uppgifterna i Uppdrag Granskning tyder på att det är ett allvarligt fågelskydds- och naturvårdsproblem.

LÄS ÄVEN: • Plundringen av fågelägg i fjällen fortsätter

– Så länge det är tillåtet att inneha privata äggsamlingar kommer äggsamlarna att kunna smita undan lagen. De omdaterar helt enkelt nytagna ägg så att det ser ut som om de kommer från gamla samlingar, skriver Niklas Aronsson och Anders Wirdheim på föreningens webbplats.

Att sätta nya datum på äggen i sina samlingar är en metod som polisen kunnat konstatera har skett i en av de större utredningarna om äggsamlare som gjorts.

– Gruppen för utredning av artskyddsbrott och kulturarvsbrott handlägger ett hundratal anmälningar om misstänkt artskyddsbrott varje år. Ungefär en fjärdedel av utredningarna lämnas vidare till åtal. Artskyddsbrott i form av handel med hotade djur och växter omsätter stora summor och jämförs ofta med narkotikabrott, skriver Polisen på sin webbplats.

I Uppdrag Granskning anser flera samlare istället att samlandet borde legaliseras. De menar att fåglarna bara lägger nya ägg om de gamla stjäls och att man borde lägga fokus på större problem för fåglarna – som skogsskövling under häckningstid.

LÄS ÄVEN: • Villkorligt fängelse och miljonböter för finsk äggsamlare

Peter Lindberg, biolog och forskare, säger dock i programmet att äggplundring kan leda till att hotade arter i små populationer försvinner och att äggsamlarnas argument är ihåliga:

– Det är bara bortförklaringar naturligtvis. Det är klart att det förekommer att de lägger nya ägg men ofta lägger de färre ägg och äggen kanske kläcks sämre för att det inte sker under den optimala tiden, då ungarna ska få maximalt med föda.

Se Uppdrag Granskning om “Äggtjuvarna” här.

Källa: BirdLife

Mer att läsa