Gå till innehållet

BirdLife hittar på nyupptäckt fågel för att uppmärksamma gamar

BirdLife South Africa har nyligen meddelat att en ny fågelart upptäckts – asätaren tuluver. Nyheten spred sig snabbt i Sydafrikansk media och BirdLife International hjälpte också till att sprida “nyheten”. Sammanlagt har uppåt en miljon människor tagit till sig upptäckten. Tuluvern är dock en bluff. Det finns inte någon ny fågelart.

Den påstådda fågelarten "tuluver" – ett anagram för vulture, som betyder gam på engelska.

Den påstådda fågelarten “tuluver” – ett anagram för vulture, som betyder gam på engelska.

Målet med bluffnyheten är att uppmärksamma gamarnas svåra situation i Afrika och hur viktiga de är för att stoppa spridningen av sjukdomar som rabies och mjältbrand. I en ny rapport slås fast att Afrikas gamar är på väg att utrotas.

Under kampanjens gång verkar det framför allt som att folk gick på bluffen utan att förstå varför den gjorts, men BirdLife South Africa har nu släppt en förklarande video, som slutar med budskapet “om vi kan bli så här engagerade av att hitta en ny art, varför kan vi inte bli lika engagerade av att förlora en?”.

– Många människor vet inte vilket ekologiskt värde gamar har och de anses vara fula. Vår idé var att testa om folk skulle bry sig om gamar om de var vackra eller nya och spännande. Vi skapade en ny, påhittade fågel, tuluvern, med en gams alla viktiga egenskaper, men vi gjorde den mer traditionellt vacker, förklarar Carl Cardinelli, på BirdLife South Africas partner Utopia.

BirdLife South Africa menar att avsaknaden av gamar kan leda till en ökning av vilda hundar, vilket i sin tur leder till fler fall av rabies och en ökad kostnad för människors hälsa på över 10 miljarder kronor.

Här är videon som BirdLife South Africa släppte idag:

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=BMHmscle9dg”]

Källa: BirdLife South Africa

Mer att läsa