Gå till innehållet

Bildreportage: Succé för nyöppnat reservat i brandområdet

Hälleskogsbrännan i brandområdet. Foto: Peter Engman http://www.natursidan.se/tag/peter-engman/

Hälleskogsbrännan i brandområdet. Foto: Peter Engman 

I helgen öppnade länsstyrelsen i Västmanland vägen genom det blivande naturreservatet i det stora brandområdet. Reservatet, som kallas Hälleskogsbrännan, lockade över 1000 personer under första dagen. En av dem var Peter Engman. Det här är hans bilder.

Vädret var fint i söndags när vägen till naturreservatet Hälleskogsbrännan öppnade upp för allmänheten. Det bidrog säkert till anstormningen av besökare. Sammanlagt kom drygt 1000 personer för att se hur naturen i brandområdet ser ut nu, ett drygt år efter den stora skogsbranden. Dessutom var många från länsstyrelsen på plats för att berätta om naturens och djurens återhämtning och planerna för naturreservatet.– Vi planerar att bygga en spång upp till Grävlingsberget där det även ska bli ett utkikstorn. I området planerar vi även för ett uteklassrum och nya skyltar, säger Erik Andersson, naturvårdshandläggare.

Här följer Peter Engmans berättelse från hans besök:

“Idag öppnade ett nytt naturreservat på brandområdet I Västmanland. Jag kom iväg sent på dagen men det var riktigt mycket folk på området . Man har sparat en hel del av skogen här och förvånande så har det vuxit upp en hel del grönt på området så det verkar som livet återhämtar sig snabbt på vissa ställen av brandområdet.

Foto: Peter Engman

Området eller vägen har gjorts om och fixats till så det var inga som helst problem att ta sig fram, mycket parkeringsplatser och inga problem med mötande trafik. Parkerade bilen där jag kunde och passade på att vandra runt på olika områden.

Visst lever minnet kvar än på stora ställen av branden men som sagt verkar det som naturen återhämtar sig snabbt. Det blir nog fler vändor hit innan vintern kommer och det fanns en massa vackra ställen att titta närmare på.

Foto: Peter Engman

Naturen och branden bygger olika mönster av en salig blandning av brunnet och sånt som vuxit upp under sommaren. En del av vägen känner jag igen sedan tiden vi var här (Peter Engman var en av de första fotograferna som släpptes in i brandområdet 2014, se bilderna här) och allt ser så mycket annorlunda ut nu, man blir glad av allt som vuxit upp och inte alls så nedstämd som man varit på tidigare besök.

Foto: Peter Engman

En timmes tur denna gång men nästa gång blir det en längre runda i detta område. Det är ett ställe jag kan rekommendera om man vill besöka brandområdet.”

Läs mer:
Peter Engmans flygbilder över brandområdet.
Peter Engmans första besök i brandområdet.

Mer att läsa