Gå till innehållet

Bildreportage från regnskogen Danum Valley

s regnskog. Foto: Lisa Sihlberg

Danum Valleys regnskog. Foto: Lisa Sihlberg

Naturfotografen Lisa Sihlberg reser runt i Filippinerna, Borneo och Sumatra, bland annat för att uppmärksamma utsatta arter och skyddsvärd natur. Här berättar hon om ett besök i regnskogen Danum Valley. 

“Från Kota Kinabalu till den sömniga lilla staden Lahad Datu tar det ungefär nio timmar med buss och till min stora förfäran går största delen av färden genom milslånga palmoljeplantager. Malaysia är en av världens största palmoljeexportörer och det är den ständigt krympande regnskogen som får ge plats åt denna allt växande exportvara. Palmolja finns i allt från tandkräm och schampo till cashewnötter och i innehållsförteckningen kan den även gömma sig bakom “vegetabilisk olja”. Det är vi konsumenter som avgör hur stor exporten av palmolja blir och hur mycket mer regnskog som kan komma att skövlas.

Danum Valley är ett 438 km2 stort låglandsregnskogsområde som består av ett av de sista primärregnskogsområdena i ett av världens mest komplexa ekosystem.

Primärskog är extra värdefull eftersom den har fått stå orörd och utvecklas fritt under hundratusentals år och består av en mix av olikåldrade träd i flera skikt, allt från lågvuxna träd till jättar på 45 meter vilket skapar några av de mest värdefulla områden som finns när det gäller biologisk mångfald. Dessa skogar är ständigt hotade runt om i världen eftersom de även är en stor inkomstkälla inom virkesindustrin.

Forskningscentrumet. Foto: Lisa Sihlberg

Forskningsstationen. Foto: Lisa Sihlberg

Danum Valley utgör även en stor forskningsstation där forskare, biologer och studenter kan forska och utföra sin utbildning mitt i regnskogen. Ett visst antal turister släpps årligen in för att ekonomiskt stödja vissa forskningsprojekt även om turism inte är huvudsyftet med bevarandeområdet.

Transporter till och från Danum Valley sker endast på måndagar, onsdagar och fredagar, vilket innebär att det krävs noga planering vid ett besök och att man redan innan har köpt tillräckligt med mat om man inte vill betala ett saftigt pris för frukost, lunch och middag som serveras på den enda restaurangen som finns att tillgå. Området har flera vandringsleder och utsiktstorn, bland annat ett torn som är uppbyggt i platåer och hängbryggor högt upp i några kraftiga träd. Vid längre upptäcktsfärder i regnskogen måste dock en skogsvaktare följa med både för din och för skogens säkerhet.

Jordens regnskogsområden hyser en mycket hög biologisk mångfald och är livsviktig för en rad djurarter. Lika viktig är den för hela jorden då den producerar enorma mängder syre och även fungerar som världens största apotek då många av ingredienserna till dagens mediciner hämtas från regnskogen. Dessutom lever ungefär hälften av världens växt- och djurarter i regnskogen.

Dimmig regnskog. Foto: Lisa Sihlberg

Dimmig regnskog. Foto: Lisa Sihlberg

Under de tre dagar som jag vistades i Danum Valley såg jag gibboner, lövapor, rådjur, flygekorrar, leguaner och makaker. Även de hotade orangutangerna, leoparder och asiatiska pygméelefanter vistas inom området även om dessa inte syns till lika frekvent.

Att tänka på vid ett besök är att ha respekt för regnskogen och dess invånare och inte ta onödiga risker eftersom det är långt till närmsta sjukhus. Vid en olycka är det därför helikopter som gäller. Ta med oömma långbyxor, skjorta, ett par rejäla vandringskängor, blodigelstrumpor, myggsprej, stora mängder vatten och ha ett öppet sinne inför dina kommande upplevelser i detta mäktiga regnskogsområde.”

Läs mer:
Våra artiklar om palmolja.
Fler artiklar av Lisa Sihlberg.

Mer att läsa