Gå till innehållet

Flera flyttfågelrekord slagna vid Falsterbo

Uppdaterat: Ringduverekordet vid Falsterbo blev inte långvarigt. Det slogs redan dagen efter, den 12 oktober. Nya rekordet för antalet ringduvor på en dag vid Falsterbo lyder 227 200. Samma dag slogs även rekord i antal tranor (14 120) och vitkindade gäss (90 200).

Tidigare nyhet: Att ringduvor samlas i stora flockar om höstarna inför flytten söderut sker varje år och att se tiotusentals duvor lämna landet är inte så ovanligt. Men idag, den 11 oktober 2013, slogs det rekord i antalet sträckande ringduvor på Nabben vid Falsterbo.

Ringduvor som sträcker ut över Falsterbo. Foto: Björn Malmhagen

Ringduvor som sträcker ut över Falsterbo. Foto: Björn Malmhagen

Det tidigare rekordet, 137 500 individer den 15 oktober 2005, krossades med den nya rekordsumman 223 600 ringduvor på en och samma dag. Som ni kan se på Björn Malmhagens bilder här intill så var himlen stundtals förmörkad av duvor.

Idag var uppenbarligen förhållandena de rätta för ringduvorna att sträcka och med de stora flockar som samlats i södra Sverige de senaste dagarna låg en hög summa inte långt borta. Att det skulle bli fullt så här bra hade dock ingen väntat sig.

Tusentals ringduvor på väg söderut. Foto: Björn Malmhagen

Tusentals ringduvor på väg söderut. Foto: Björn Malmhagen

Mer att läsa