Gå till innehållet

Bilder från en kinesisk fågelmarknad

Gråsiskor. Foto: Terry Townshend på Beijing Birding

Gråsiskor reades ut – två för tio kronor. Foto: Terry Townshend på Birding Beijing

Den illegala fångsten av fåglar i Kina är utbredd och det går att köpa illegalt fångade fåglar på marknader i landet. Hur det ser ut och går till när fåglar säljs har nu visats upp av Terry Townshend på Birding Beijing och Natursidan.se fick tillåtelse att använda materialet.

Korsnäbb. Foto: Terry Townshend på Beijing Birding

En korsnäbb kostar ungefär 8 kronor. Foto: Terry Townshend på Beijing Birding

På fågelmarknaden som besöktes fanns 18 olika arter till salu, helt öppet i Peking i Kina. Terry Townshend berättar att det fortfarande är vanligt i Kina att ha sångfåglar i burar. På morgnarna tar många ägare med sig de inburade fåglarna till en park i närheten för att de ska få frisk luft och sällskap. Det sägs få dem att sjunga bättre.

Det är en gammal tradition och inte så lätt att radera, berättar Terry Townshend, men att fånga fåglar verkar framför allt vara en hobby och inte en huvudkälla till inkomster.
– Det ger mig hopp att utbildning, uppmärksamhet och bättre brottsbekämpande kommer kunna göra en skillnad. Dessutom var nästan alla på marknaden män över 50 år vilket får mig att hoppas att fågelfångst för att ha burfåglar kommer att dö ut, säger Terry Townshend.

Enligt Bo Petersson på Beidaihe Bird Observatory så har åtminstone problemet med illegala fångset nu börjat uppmärksammas mer och mer i Kina och antalet fågelskådare, och framför allt fågelfotografer, i landet ökar.

Läs mer om fågelskådning i Kina på Birding Beijing

Kungsfågelsångare. Foto: Tom Townshend, Birding Beijing

En kungsfågelsångare kostar bara 4 kronor. Det är en insektsätare och förväntas därför inte överleva så länge. Foto: Terry Townshend, Birding Beijing

Sidensvans. Foto: Tom Townshend, Birding Beijing

En sidensvans kostar tio kronor. Foto: Terry Townshend, Birding Beijing

Mer att läsa