Gå till innehållet

“Betydande seger för klimatet” när domstol stoppar stor oljeborrning i Alaska

National Petroleum Reserve i Alaska. Foto: Bureau of Land Management, Public Domain.

En storskalig oljeborrning i Alaska, som skulle ha producerat över 10 miljoner liter olja om dagen de närmaste 30 åren har stoppats av en domstol. Anledningen är att projektet anses ha för stor påverkan på miljön.

Oljeledningen är värderad till flera miljarder dollar och ägs av oljebolaget ConocoPhillips, som nyligen avslöjades stå för stora mängder metangasutsläpp i sin produktion. Det godkändes under Trump-administrationen och stoppades inte av Biden-administrationen. Något president Biden fått hård kritik för.

Däremot stoppade en federal domstol i Alaska projektet, som kallas Willow. Den höll med de miljöorganisationer som överklagat Willow och som anser att oljeborrningen skulle leda till stor påverkan på naturen i närmiljön och på den globala uppvärmningen.

Juristbyrån Earth Justice, som jobbar med miljömål och länge försökt stoppa Willow-projektet, kallar domstolens beslut “en betydande seger för klimatet”.

– Vi blev mycket förvånade över att se Biden-administrationen, som lovat historiska framsteg när det gäller klimatförändringarna, försvara denna plan i domstol. Men dagens dom ger administrationen möjlighet att ompröva projektet mot bakgrund av sitt åtagande att ta itu med klimatkrisen. Vi hoppas att administrationen inte kommer att ge fossilbränsleindustrin ytterligare en chans att förstöra det här oersättliga arktiska landskapet med borriggar, vägar och rörledningar. Vi måste hålla arktisk olja i marken om vi vill ha en levande planet för kommande generationer, sa Earthjustice -advokaten Jeremy Lieb i en kommentar.

Enorma utsläpp redan innan förbränningen

2018 avslöjade en studie från Chalmers att fossilindustrins utsläpp vid produktionen, innan de fossila bränslena använts, är betydligt större än man tidigare beräknat. Denna produktion står för 1,7 miljarder ton koldioxidkoefficienter, vilket är 42 procent mer än vad industrin själv hävdat. Det motsvarar också hela 5 procent av världens totala utsläpp och kan jämföras med att utsläpp från världens flyg står för ungefär 2,7 procent.

Medan en samlad forskarkår i IPCC-rapporten fastslår att vi snabbt måste ställa om till ett samhälle med kraftigt reducerade utsläpp så fortsätter fossilindustrin leta efter olja. ExxonMobil har inlett arbetet med ett enormt nytt oljefält i en känslig havsmiljö utanför Guyanas kust. The Guardian rapporterar att säkerheten kring projektet är bristfällig och att mängden olja i området kan uppgå till ungefär 1 miljard ton.

Källor: Earth Justice, Chalmers och NY Times

Mer att läsa