Gå till innehållet

Besöksrekord i naturum av bränt virke

På översta våningen finns ett utsiktsdäck med milsvid vy över Dalarna. Foto: Länsstyrelsen i Dalarnas län

Naturum Dalarna i Siljansnäs har i år slagit besöksrekord. Det beror enligt länsstyrelsen på det nya, moderna utsiktstornet.

Det har funnits ett torn på toppen av Björkberget i Siljansnäs i nästan 30 år. Men 2015 upptäcktes det att det gamla tornet var rötskadat. Bygget av ett nytt torn påbörjades och i augusti 2021 stod det klart – nio våningar eller 32 meter högt, vilket är tio meter högre än det gamla. Det nya tornet är byggt i trä (kolat lärkträd) har dessutom hiss för att göra det tillgängligt för fler besökare, som kanske inte kan ta sig upp för de 177 trappstegen. Tornet gjorde omedelbar succé. Bara under sommaren har naturum Dalarna i Siljansnäs fått 70 000 besökare, vilket är nytt rekord.

Tornet nerifrån. Foto: Magnus Kimura

Karen Kämpe, föreståndare för naturum Dalarna, berättar i ett pressmeddelande att det inte bara är tornet som är populärt. Många besöker också själva naturum – vars syfte är att förmedla kunskap om Dalarnas natur. Hon lyfter bland annat fram utställningen Skogen bortom träden, om Dalarnas naturskogar. Det finns även en föreläsning om innehållet i utställningen, som kan ses på UR Play.

Tornet har främst byggts av lärkträ, som behandlats med den japanska metoden Shou Sugi Ban (även kallad Yakisugi), som innebär att ytan behandlas med eld för att bättre stå emot vatten, minska brandrisken, få längre hållbarhet och inte behöver skötas om lika ofta.

Källa: Länsstyrelsen i Dalarna och Naturum Dalarna

Mer att läsa