Gå till innehållet

Beslut i USA: Valar och delfiner har rätt till frihet

Späckhuggare. Foto: Robert Pittman - NOAA

Späckhuggare. Foto: Robert Pittman – NOAA

San Francisco Board of Supervisors beslöt under onsdagen att valar, delfiner och tumlare har rätt till ett fritt liv utan fångenskap. I beslutet står det att djuren förtjänar att “slippa fångenskap och att inte bli begränsade i deras naturliga miljö”. Som underlag till beslutet anges att däggdjuren har komplex känslomässig och intellektuell kapacitet och att det deras stress och höga dödlighet i fångenskap är väldokumenterad.

Även om beslutet är det första av sitt slag i USA så har New Yorks senat förbjudit djurparker från att ha späckhuggare i fångenskap och i Kalifornien är en liknande lag under utredning, som dessutom skulle tvinga SeaWorld San Diego i Kalifornien att släppa ut sina tio späckhuggare.

Beslutet i San Francisco är inte bindande, men enligt Laura Bridgeman på International Marine Mammal Project är det viktigt av flera skäl:
– Det är viktigt eftersom det är första gången valars rättigheter erkänns. Vi tror också att det kommer öka chansen att nya lagar om späckhuggare i fångenskap godkänns. För varje beslut som fattas blir det allt svårare för SeaWorld att hävda att valar hör hemma i fångenskap.

Läs mer:
Lagförslag: Förbud mot späckhuggarshower.
Hundratals protesterar mot Kolmårdens delfinarium.
Domstol tvingar Seaworld vidta säkerhetsåtgärder.
Recension av omtalade filmen Blackfish.
Schimpansers rättigheter testas i domstol.

Källa: The Dodo

Mer att läsa