Gå till innehållet

Besked från EU möttes av jubel – “enorm seger för Europas natur”

Tretåig hackspett. Foto: Zsombor Károlyi http://www.natursidan.se/fotografer/zsombor-karolyi/

Tretåig hackspett. Foto: Zsombor Károlyi 

Strax efter lunchtid den 7 december utbröt ett jubel hos många naturorganisationer runt om i Europa. EU-kommissionen meddelade då att Art- och habitatdirektivet och Fågeldirektivet både kommer finnas kvar som skydd för natur och fåglar i Europa och dessutom ska bli ännu effektivare skydd i framtiden.

– EU-kommissionens “fitness check” har kommit fram till att det europeiska fågel- och habitatdirektivet fortfarande är relevant och lämpligt för sitt syfte. De kommer inte att öppnas, meddelade EU-kommissionen idag.

Det var aktuellt att göra om fågel- och habitatdirektivet i EU, men förslaget väckte protester från miljöorganisationer och samlade in över en halv miljon namnunderskrifter. Ärendet har pågått i sammanlagt tre år. EU-parlamentet rekommenderade i februari att naturskyddet skulle förbli oförändrat och nu har alltså även EU-kommissionen kommit fram till samma resultat. WWF i EU menade att “naturen undvek en kula” och BirdLife Sverige jublade:

– En större seger för naturen och fåglarna hade vi inom BirdLife inte kunnat önska oss, skriver föreningen på sin Facebook-sida.

Brittiska fågelorganisationen RSPB kallade beskedet en “enorm seger för naturskyddet”.

– Vi har vunnit den här kampen för att försvara lagarna som skyddar vår natur, skriver Andre Farrar på organisationen.

EU-kommissionen meddelar nu att de kommer att fokusera på att se till att fågel- och habitatdirektivet används så effektivt som möjligt för att “verkställa den fulla potentialen hos naturen, människorna och ekonomin”.

Källa: EU-kommissionen och RSPB

Mer att läsa