Gå till innehållet

Berguvar som bosatt sig i fabriker

Berguv på stålverket SSAB i Oxelösund. Foto: Mattias Jonsson

Berguv på stålverket SSAB i Oxelösund. Foto: Mattias Jonsson

I oktober 2014 har en berguv befunnit sig inne i ett stålverk i Södermanland. En häftig syn för alla som arbetar på verket, men kanske inte en så lämplig plats för vår största uggla. Även i en smedja i Karlskoga har en berguv hittat en bra jaktmark.

Berguven i sin speciella levnadsmiljö. Foto: Mattias Jonsson

Berguven i sin speciella levnadsmiljö. Foto: Mattias Jonsson

Det var den 13 oktober 2014 som det för första gången sågs en uggla inne i SSAB:s stålverk i Oxelösund. Den sades ta tamduvor inne i byggnaden och fågelskådaren Tommy Ubbesen började misstänka att det rörde sig om en berguv och när Mattias Jonsson lyckades ta bilderna här intill så var artbestämningen klar. Sveriges största uggla hade bestämt sig för att hänga i fabrikslokalen och kalasa på de många tamduvor som finns där.

Kan den ta sig in och ut ur lokalen på egen hand eller är den fast där inne?
– Om den tar sig ut vet vi inte säkert men eftersom den ibland inte ses på några dagar så tror och hoppas vi det. Möjligheterna finns då det finns många stora portar som ofta står öppna. Annars har företaget försökt täta till exempel lanterninerna i taket med nät för att försöka hålla duvorna ute, berättar Tommy Ubbesen.

Duvträck är nämligen ett stort arbetsmiljöproblem för elekriker, mekaniker och andra som jobbar i lokalen.

Berguven ses ibland då och då när den flyger runt i verket och den har även setts slå duvor, som på bilderna. Det må låta som en häftig upplevelse, men det är inte en helt lämplig miljö för en uggla.

Berguv i Karlshamn. Foto: Anders Jonsson

Berguv i Karlskoga. Foto: Anders Jonsson

– Många faror lurar i lokalerna med flytande stål, stålstänk, skenstråk med starkström med mera. Risken är stor att det inte slutar så lyckligt för berguven, säger Tommy Ubbesen.

Uppdaterat: Även i en smedja i Karlskoga har en berguv tagit sig in. Första gången var hösten 2013 och i år har den återvänt. Precis som i Oxelösund slår den duvor i fabriken, men ibland sticker den ut eller sitter och sover en längre stund.

Mer att läsa