Gå till innehållet

Bergsgorillor fortsätter öka i antal – tack vare naturvårdsinsatser

Bergsgorillornas honor får sina första ungar i tioårsåldern och precis som människan föder de under alla årstider. Foto: Brent Stirton, Getty Images/WWF

Det fortsätter gå allt bättre för bergsgorillan (underart till östlig gorilla). Från 680 individer 2008 till 1004 år 2018 och 1063 bergsgorillor i år. Upphämtningen anses bero på ökat skydd och bättre samarbeten mellan länder och med lokalbefolkningen.

Världsnaturfonden har i 20 års tid stöttat projekt för att skydda bergsgorillorna och ingår i det samarbete mellan De nya siffrorna offentliggjordes idag av Ugandas naturvårdsmyndigheter, det mellanstatliga samarbetet kring Virungamassivet och Internationella gorillaprogrammet (IGCP).

I år har det gjorts en grundligare inventering än någonsin tidigare och i Bwindi nationalpark hittades det 459 gorillor, vilket kan jämföras med 400 år 2011.

– Ökningen är ett resultat av ökat skydd för gorillorna och bättre samarbete mellan länderna. Stödet från lokalbefolkningen och inkomsterna från turismen har också växt. Parkerna övervakas mer effektivt och viltsnaror plockas bort, säger WWFs Afrikaexpert Allan Carlson.

Det finns även bergsgorillor i Virungabergen i Rwanda, Uganda och Kongo. Där hittades 2018 en population på 604 gorillor.

– Sakta men säkert växer det fram en trygg framtid för bergsgorillorna och det bevisar att långsiktiga samarbeten och bevarandeinsatser kan rädda arter från utrotning. Detta demonstrerades förra året med IUCNs omklassificering av bergsgorillor från akut hotade till starkt hotade. IGCP-koalitionen firar dessa resultat, men bergsgorillor står fortfarande inför många hot och som underart måste de alltid skyddas noggrant och deras livsmiljöer och turismen måste förbli välskött. Vi får inte bli för självbelåtna, men vi kan ta ett ögonblick att hylla insatserna, resultaten av den senaste räkningen och hur långt vi har kommit, sa Anna Behm Masozera, chef för International Gorilla Conservation Program (IGCP).

Bland hoten mot bergsgorillorna kan nämnas växande befolkningar som ökar trycket på skogarna, att aporna ibland äts som så kallat “bushmeat”, att jakten på olja och värdefulla metaller gör exploateringstrycket hårt, sjukdomar som drabbar gorillorna och att parkvakter ibland dödas i Virungas nationalpark.

Läs även:
Sex parkvakter dödade i Virungas nationalpark
Virungas bergsgorillor tycks gynnas av inavel
Babyboom i år hos gorillorna i Virunga

Källor: WWF och IGCP

Mer att läsa