Gå till innehållet

Bekräftade leoparder i Turkiet – troddes vara utrotade

Persisk leopard (Panthera pardus saxicolor). Foto: Marcel BurkhardMarcel Burkhard, CC BY-SA 2.0 de, Link

Turkiets jordbruks- och skogsminister har meddelat att det setts leoparder i flera regioner i landet. Det har tidigare antagits att underarten utrotades från Turkiet av troféjägare på 70-talet.

Leoparder lever numera i ett fragmenterat band från södra Afrika till sydöstra Asien. Det har debatterats en hel del hur många underarter den har, men enligt en studie i The European Zoological Journal från 2022 finns det åtta underarter till leoparden. Den underart som lever i Turkiet har det vetenskapliga namnet Panthera pardus tulliana och anses skilja sig från Panthera pardus saxicolor som har sin huvudsakliga population i Iran och finns bort till östra Afghanistan.

Det troddes under lång tid att det sista exemplaret av den turkiska underarten sköts i landet 1974. Men studien från 2022 visade att det hittats en hel del spår efter leoparder och fem bilder från kamerafällor från 2004 och framåt. Dessutom hade två exemplar skjutits ihjäl (2010 och 2013). Därefter dröjde det till 2019 då en individ återigen fotograferades av en kamerafälla i Turkiet och det upprepades igen i oktober 2022. Nu har ytterligare en leopard fångats på film av en annan kamerafälla och sammanlagt tror myndigheterna nu att det kan finnas leoparder i fyra olika områden i Turkiet, framför allt i de nordöstra delarna av landet.

För att förhindra att de återigen utrotas har myndigheterna utlovat en handlingsplan för att skydda det hotade kattdjuret.

– Även om det i nuläget inte är möjligt att tala om en regelbunden population av leoparder i Turkiet, har det inrättats en enhet för leopardforskning för att snabbt identifiera befintliga potentiella livsmiljöer och genomföra omfattande forskning kring en “Leopard Action Plan”, skrev myndigheterna i en kommentar, enligt Daily Sabah.

I samarbetet mellan experter och forskare ska även Internationella naturvårdsunionen (IUCN) ingå och det kommer bland annat tas fram kartor över underartens spridning och en kartläggning över var det hittats spår av dem.

Källa: Miami Herald, The European Zoological Journal och Daily Sabah

Mer att läsa