Gå till innehållet

Bävrar har nyckelroll för laxar

Bäver. Foto: Erik Hansson

I nordvästra USA har kustlevande bävrar gjort en stor insats för att områdets laxar ska öka i antal. Upp till tre gånger så många laxar kan hittas i områden med bäver.

Det såg länge mörkt ut för kungslaxarna i Elwha-floden i nordvästra USA. Sedan 1984 hade populationen minskat med 60 procent, men efter att en stor damm tagits bort mellan åren 2011 och 2014 har ett stort deltaområde öppnats upp vilket gynnat fåglar, fjärilar, hjortar och kungslaxar. Kungslaxarna har fördubblats i antal på bara fem år. Det beror dels på avlägsnandet av dammen, men bävrarna anses också ha en nyckelroll i laxarnas anmärkningsvärda återhämtning.

LÄS ÄVEN: • Bävrar skapar våtmarker med större biologisk mångfald

Det beror på att bävrarnas dammbyggande skapar viktiga vattenreservoarer under torka och långsamt rinnande vatten som gynnar fiskarnas mat – insektslarver. Dessutom är bävrarnas hyddor och välta träd viktiga för att unga fiskar ska undkomma rovfiskar.

Bävrarnas dammar innehöll tre gånger så många unga laxar jämfört med områden utan bävrar.

LÄS ÄVEN: • Bävrar minskar övergödningen och förbättrar ekosystem

– Allt vi behöver göra är att hålla oss undan och låta de här kustingenjörerna skapa sin magi, säger Anne Shaffer, forskningschef och ordförande för ideella Coastal Watershed Institute, till National Geographic.

Källa: National Geographic

Mer att läsa