Gå till innehållet

Bästa klimatlösningen? Ge makt åt kvinnor

Det effektivaste sättet att minska utsläppen i världen är att ge mer makt åt kvinnor. Det hävdar miljöjournalisten David Roberts på Vox och forskningsprojektet Drawdown.

David Roberts skriver i en artikel på Vox om varför han aldrig skriver om överbefolkning, trots att det är en av de vanligaste frågorna han får som miljöjournalist. Är inte överbefolkningen ett av de största hoten mot klimatet? Ju fler människor desto mer utsläpp?

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Avstå från kött, flyg, bil och barn för att rädda klimatet

Han menar att det är en känslig fråga, vilket även märktes när forskare vid Lunds universitet tog upp hur mycket utsläpp som skulle sparas om vi drog ner på barnafödandet. Men David Roberts avser att vi inte behöver diskutera överbefolkningen – vi kan lösa den frågan ändå. Genom att ge mer makt åt kvinnor.

Enligt FN:s siffror (som har anklagats för att vara överdrivna) kommer världens 7,5 miljarder människor ha blivit 11,2 miljarder till år 2100 med nuvarande befolkningsökning. Över hälften av denna ökningen kommer från enbart nio länder (Indien, Nigeria, Kongo, Pakistan, Ethiopien, Tanzania, USA, Uganda och Indonesien). De flesta av dessa personer kommer vara relativt fattiga enligt västerländska mått och kommer därmed inte stå för så hög konsumtion, men bara på grund av det stora antalet blir det en stor påverkan på klimatet.

LÄS ÄVEN: • Europas skogsbruk inte bra för klimatet, enligt ny forskning

Ett sätt att lösa detta är att ge mer makt åt kvinnor. Eftersom befolkningsökningen framför allt kommer från fattigare länder är det där lösningarna ska sökas och de är relativt enkla: utbilda flickor och ge kvinnor rätt att enbart föda de barn som de vill. När kvinnor får välja själva och har möjlighet väljer flertalet mindre familjer. Dessutom visar en studie att kvinnor investerar 10-20 gånger mer än män i den egna familjen och lokalsamhället.

Projektet Drawdown har tillsammans med en lång rad forskare räknat på den här lösningen och menar att familjeplanering och utbildning av flickor kan hindra 120 gigaton växthusgaser till år 2050. Det kan jämföras med att EU:s transportsektor (inklusive flyg) släpper ut 1 gigaton årligen.

– Så om du är orolig för överbefolkningen, gör dig själv till en förkämpe för kvinnors ökade egenmakt i utvecklingsländerna. Du kommer att bidra till den mest effektiva lösningen på problemet och dessutom slippa det moraliska bagaget, skriver David Roberts.

LÄS ÄVEN: • Världens rikaste 10% står för nästan hälften av koldioxidutsläppen

Han menar att det är alldeles för känsligt att prata om begränsat antal barn i den rika delen av världen – som orsakar de största klimatutsläppen.

En annan lösning på problemet är att se till att inte folk blir extremt rika, eftersom det är dessa människor som orsakar överlägset störst utsläpp. De rikaste 10 procenten i världen står för 49 procent av alla utsläpp enligt Oxfam.

Källor: Vox och Drawdown

Mer att läsa