Gå till innehållet

Bästa häckningsåret för vitryggig hackspett på minst 20 år

Vitryggig hackspett. Foto: Alastair Rae - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9683842

Vitryggig hackspett. Foto: Alastair Rae, CC BY-SA 3.0

Inte sedan Naturskyddsföreningens Vitryggsprojekt inleddes på 90-talet har så många lyckade häckningar skett i Sverige. Sammanlagt har minst elva vitryggiga hackspettar kläckts vid Dalälven och i Värmland, enligt Sveriges Natur.

Det är två par vid Nedre Dalälven som fått ut fyra ungar var och ett par i Värmland som lyckats få tre ungar. I dessa områden har man gjort insatser i naturen för att de vitryggiga hackspettarna ska trivas. Bland annat har gran huggits bort för att istället gynna lövskog och man har även skapat död ved för att hackspettarna ska hitta gott om mat.

LÄS ÄVEN: • Så ser och hör du skillnad på Sveriges hackspettar.

Ytterligare ett par vid Dalälven består av en utplanterad hona och en hane som troligen var en del av den invasion från Finland som vi skrev om i höstas. Det är i dagsläget oklart om de fått ungar.

Det ska även finnas vitryggiga hackspettar i Dalarna, Hälsingland, Norrbotten, Uppland, Västmanland och Värmland, men längs med norrlandskusten verkar fåglarna vara på väg österut.

– Det normala är att hackspettarna rör sig på hösten. Inte redan i maj. Kanske behöver de norrländska lokalerna vara större och mer sammanhängande för att producera tillräckligt med mat, berättar projektledaren Kristoffer Stighäll för Sveriges Natur.

LÄS ÄVEN: • För lite gammal lövskog i Sverige för vitryggig hackspett.

Källa: Sveriges Natur

Mer att läsa