Gå till innehållet

Barnhem för noshörningar räddar offer för tjuvjakt

Noshörning med unge i Uganda. Foto: Princess.Tilly via Wikimedia

Noshörning med unge i Uganda. Foto: Princess.Tilly via Wikimedia

The Rhino Orphanage i Sydafrika tar personalen hand om noshörningsungar som blivit föräldralösa efter att tjuvjägare dödat deras föräldrar. De unga noshörningarna visar tydliga tecken på att ha traumatiserats av sina upplevelser av att se föräldrarna dödas och de värdefulla hornen avhuggna.

Den unga noshörningen Kumba blir till exempel rädd så fort han hör en mansröst. Det är bara kvinnlig personal på the Rhino Orphanage som kommer nära honom. Kumba är bara en av hundratals unga noshörningar som sett sina föräldrar dödas och fått sina horn avhuggna av män. Eftersom noshörningsungar inte har några utvecklade horn är de ointressanta för tjuvjägarna, men de påverkas av händelsen.

– Det märks att de som sett något tragiskt är mer rädda för människor. Kumba hoppar högt bara han hör en gren brytas, berättar Gaby Benavide som är chef för verksamheten.

Flera av de unga noshörningarna har också sår efter yxor eller machetes. Troligen har de försökt skydda sina föräldrar och då attackerats av tjuvjägarna.

The Rhino Orphanage ligger avskilt mitt ute i vildmarken och för att komma dit måste man åka förbi vakter och stängsel. Även om ungarna knappt har några horn gör marknadspriset på över en halv miljon kronor per kilo att när små horn växt ut kan de vara värda mycket pengar för tjuvjägarna, därför krävs det vakter.

De ungar som inte räddas till den här verksamheten dör troligen. De klarar sig inte utan föräldrarna och personalen får arbeta hårt för att de ska överleva på hemmet. De yngsta “patienterna” behöver en specialpreparerad mjölk var tredje timme, dygnet runt och personalen turas om att vaka under nätterna.

2014 dödades det fler noshörningar än någonsin tidigare (troligen ungefär 1200 stycken bara i Sydafrika). Det kan jämföras med 2010 då det “bara” dödades en fjärdedel så många (333 individer).

Läs mer:
Illegal handel – en både komplex och enkel fråga.
Många svenska insatser för att rädda noshörningarna.
Matematik har effektiviserat skydd av noshörningar.

Källa: Aljazeera

Mer att läsa