Gå till innehållet

Barnbok om fascinerande myror

Uppslag ur “Myrornas rekordbok” av Katja Bargum och Jenny Lucander

Myror förtjänar att vara huvudpersoner i betydligt fler filmer, naturdokumentärer och böcker. Få andra djur är lika fascinerande.

När Natursidan recenserade Katja Bergums förra bok om myror, “Myrornas hemliga liv”, lät omdömet bland annat “Om du inte tror att du vill läsa en bok om myror så beror det nästan garanterat på att du underskattar hur fascinerande de är”. Nu har hon plockat ut delar av faktan av sin bok för vuxna och tillsammans med illustratören Jenny Lucander gjort det till en humoristisk barnbok med det lite mer populistiska namnet “Myrornas rekordbok”.

Upplägget är att presentera märkliga fakta och rekord om myror. Det kan låta smalt, men myror har så många spännande saker för sig att det inte alls är så konstigt. De lever i stort sett över hela världen – från öknar med temperaturer på 50 grader till människors hus – och det beräknas finnas en miljon miljarder myror. Det är så många att de skulle kunna bilda ett led fram och tillbaka till månen tio gånger. En svindlande tanke.

Omslaget till “Myrornas rekordbok” av Katja Bargum och Jenny Lucander

Vi får också lära oss om myror som blivit 30 år gamla, hästmyror som kan explodera, bladskärarmyror som odlar svamp, myror som är duktiga på att städa och aztekmyran som kan hålla fast en vikt 5 000 gånger större än sin egen. För att bara nämna några av de myror som presenteras i bokens 48 sidor.

Boken är lämpad för 6-9-åringar enligt förlaget och om det väcker myrintresset hos ett barn i den åldern är det ett måste att inom kort även skaffa den mycket läsvärda “Myrornas hemliga liv”.

Transparens: Vi fick ett exemplar av boken från förlaget.

Mer att läsa