Gå till innehållet

Barnbok om att stoppa motorvägsbygge

juliaraddarskogen-topp“Julia räddar skogen” av Niklas Hill (text) och Anna Palmqvist (bild) handlar om hur Julia och hennes hund är ute i skogen och leker när de får reda på att skogen ska huggas ned och bli en motorväg. Efter att ha läst om vad det innebär på biblioteket bestämmer sig Julia för att försöka stoppa bygget. En ung, påläst och tuff miljöaktivist har gjort entré och förhoppningsvis kan hon inspirera kommande generationer till att bli naturvänner som kämpar för att rädda miljön.

Det är svårt att inte tänka på bygget av Förbifart Stockholm när man läser “Julia räddar skogen”. Ett bygge som kommer kosta över 30 miljarder kronor, beräknas öka biltrafiken i huvudstaden, som fått hård kritik från naturorganisationer, men som verkar vara svårare att påverka i verkligheten än i bokens värld. Inte för att verkligheten saknar miljövänner som är pålästa utan för att politiker utanför litteraturen verkar ha svårare för att ta hänsyn till barnens perspektiv.

I de bästa barnböckerna har enligt mig varje mening övervägts noga och det finns dessutom ett nära samspel med illustrationerna så att det text och bild förstärker varandra. “Julia räddar skogen” når stundtals hela vägen fram. Ibland sitter kombinationen av bilder och text helt rätt.

Det gäller exempelvis bilden med Julia och hennes hund i trädet när de bestämt sig för att försöka stoppa motorvägen. Här hittar Niklas Hills text en snygg blandning av allvar och humor och Anna Palmqvist träd sett underifrån sträcker sig majestätiskt över uppslaget. Över huvud taget finns det flera bilder som ger en skicklig inramning till texterna med en snygg blandning av fantasi och effektivt bildspråk.

På andra håll i boken håller det inte riktigt samma klass och känns inte lika genomarbetat, men för dig som vill inspirera nästa generations miljökämpar är “Julia räddar skogen” en riktigt bra start. Fler personer med Julias mod och beslutsamhet kommer vi garanterat behöva i framtiden.

Betyg: 3 av 5

Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken från Trinambai förlag

Mer att läsa