Gå till innehållet

Barn fick rätt i högsta domstolen – Colombia måste skydda regnskog

Amazonas regnskog. Foto: Andre Deak – Flickr, CC BY 2.0, 

Högsta domstolen i Colombia har gett landets regering i uppgift att genomföra åtgärder för att skydda Amazonas från avskogning. Detta efter att 25 barn och ungdomar tagit landet till domstol för att det är de som kommer drabbas i framtiden av dagens skogsavverkning.

Gruppen, som företräddes av Dejusticia, stämde regeringen för att skogsavverkningarna hotade deras rättigheter till en frisk miljö, vatten och mat.

Nu har högsta domstolen erkänt Colombias Amazonregion som en enhet med rättigheter. Det innebär att regnskogen får samma lagliga rättigheter som en människa. Regeringen måste inom fyra månader arbeta fram en plan för att skydda Colombias Amazonas.

LÄS ÄVEN: • Miljöorganisationer överklagar domen om Norges oljeborrning i Arktis

– Genom att ge skydd åt Amazonas i Colombia, räddar högsta domstolen inte bara en otrolig biologisk mångfald och de lokalsamhällen som är beroende av den, de skyddar också vår planets bästa försvar mot klimatförändringar. Det här är ett lovande, och rätt, första steg mot att skapa en hållbar, klimatsäker framtid för människor och natur, säger Manuel Pulgar-Vidal, ledare för WWFs globala klimat- och energiprogram.

Källor: Reuters och WWF

Mer att läsa