Gå till innehållet

Bannerheds skildring av en dag i naturen

Tomas Bannerhed slog igenom med dunder och brak med den Augustpris-vinnande romanen “Korparna”. I hans senaste bok skildrar han något så enkelt och mångfacetterat som en enda dag i naturen.

Logiskt nog heter boken “En vacker dag” och vi får följa Tomas Bannerheds heldag i naturen på Lovön utanför Stockholm. Framför allt ägnar han sig åt skildringar av fåglar. Fågelläten, deras sätt att flyga, beteenden och deras levnadssätt framställs både träffsäkert och vackert. Det är som att följa med på en guidad tur och enkelt att se allt framför sig.

Omslaget till “En vacker dag” av Tomas Bannerhed och illustrationer av Mattias Bäcklin

Trots det är Mattias Bäcklins bilder ett stort lyft. Hans stil med svartvita teckningar fångar stämningen utan att skriva läsaren på näsan. Det blir en alldeles utmärkt kombination med Tomas Bannerheds ord. Det gör också att “En vacker dag” blir något mer. För läsare som inte är så bekanta med de arter som nämns blir bilderna ett stöd och en rikare upplevelse.

Hela boken består av minutlånga skildringar av upplevelser vid olika klockslag. Från rådjuret i “smekbrun sommarpäls” halv fyra på morgonen till morkullan sveper förbi i det sista ljuset kvart över tio på kvällen. Naturskildringarna blandas med minnen från barndomen och ungdomen, blixtrande sågningar av mänsklighetens framfart och bristande hänsyn inför allt det som Tomas Bannerhed njutit av under dagen. Dessutom anmärkningsvärt många griniga skildringar av hans möten med hundägare, cyklister, vattenskoterförare och andra som stör friden.

“Jag inser att jag själv har goda förutsättningar att bli en riktig surgubbe” skriver han när klockan börjar närma sig nio på kvällen. Sedan fortsätter han att förundras över gulsparven, fiskgjusen och solnedgången.

Transparens: Natursidan fick ett exemplar av boken från bokförlaget.

Mer att läsa