Gå till innehållet

Babyboom i år hos gorillorna i Virunga

10 månader gammal bergsgorilla. Foto: CharlesjsharpOwn work, from Sharp Photography, sharpphotography, CC BY-SA 4.0, Link

Bara i år har bergsgorillorna i Virunga fött sju ungar. Det fortsätter därmed gå bra för områdets lilla population.

Det är Virunga National Park som rapporterar om de nya födslarna. På enbart sex veckor föddes sju gorillaungar. Ett välbehövligt tillskott för en art som det bara finns strax under 1000 individer kvar av.

Läs även: • Filmen om Virunga – en av de bästa dokumentärerna någonsin

Å andra sidan har antalet ökat rejält från 720 individer på bara tio år, mycket på grund av parkvakternas hårda arbete, men också tack vare Gorilla Doctors, som håller koll på gorillornas hälsa.

LÄS ÄVEN: • Tre parkvakter i Virunga och känd miljövårdare mördade senaste veckan

Att skydda Virungas natur är ett farligt arbete. Sammanlagt dödades åtta parkvakter bara under 2017 och på de senaste 20 åren har 160 parkvakter mist livet i tjänst. Det är ett av världens mest konflikthärjade områden och har varit utsatt för inbördeskrig i decennier. Det har inte bara drabbat lokalbefolkningen och parkvakterna utan även naturen och de bergsgorillor som bor i området.

De ungefär 480 bergsgorillorna som återstår i Virunga (ytterligare 400 lever utanför nationalparken) skulle få plats i en större biografsalong. Det är inte många och de ställs fortfarande inför hot, även om de just nu, i en period av relativt lugn och få konflikter, är någorlunda väl skyddade. Det hade kunnat gå riktigt illa för dem när trycket på att omvandla skogarna till jordbruksmark var som störst för ett tiotal år sedan. I området strax utanför Virungas nationalpark bor 1000 personer per kvadratkilometer (i Sverige bor i snitt 22/km2). Med ett sådant exploateringstryck var det tack vare att turismen började ge intäkter till lokalbefolkningen som gorillornas livsmiljöer räddades.

LÄS ÄVEN: • Komplicerad situation för världens gorillor – intervju med expert

Idag tar Virunga emot 10 000-tals turister per år. Det är en av Rwandas viktigaste inkomstkällor och enbart gorillaturismen i Virunga finansierar alla andra nationalparker i landet. Dessutom har gorillorna nu blivit ett gemensamt samarbete mellan länderna Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa som fört länderna närmare varandra.

Det går att donera pengar till arbetet med Virungas gorillor här: Virunga.com.

Källa: Virunga National Park

Mer att läsa