Gå till innehållet

Babyboom för hotad val

Det går inte bra för nordkaparen. I dagsläget finns det bara ungefär 450 kvar i livet, men nu har det tänts ett ljus i mörkret när flera kalvar fötts utanför USA.

Det är i delstaten Massachusetts i USA som nordkaparna nu visat upp sin “babyboom”. Tre honor med varsin kalv har setts i Cape Cod bay och tidigare i år har sju kalvar setts utanför Florida. Med tanke på att det inte sågs några nyfödda nordkapare alls 2018 är det ett lyft för den utrotningshotade arten.

LÄS ÄVEN: • Nordkaparen efterlyst på Amerikas östkust

Nordkaparna jagades till utrotningens gräns på 1890-talet och har listats som hotad sedan 1970. Idag finns det troligen bara 450 individer kvar, varav 100 är honor. 2017 bekräftades bara fem nya födslar samtidigt som det hittades 17 döda valar.

LÄS ÄVEN: • Internationellt skyddsområde för valar röstades ned av bland annat Island och Norge

En av anledningarna till de låga födelsetalen verkar vara att honorna inte längre väger lika mycket som de borde för att kunna bli dräktiga, säger Regina Asmutis-Silvia, som representerar North America Whale and Dolphin Conservation Society, till National Geographic. Många nordkapare dör också efter att de fastnat i fiskeutrustning.

Källa: BBC

Mer att läsa