Gå till innehållet

Babyboom för gorillorna i Virunga

Gorillaungar som fötts i Volcanoes National Park i Rwanda. Foto: Gorilla Doctors http://www.gorilladoctors.org

Gorillaungar som fötts i Volcanoes National Park i Rwanda. Foto: Gorilla Doctors 

Alla som är inblandande i bevarandet av bergsgorillorna i Virunga har mycket att fira just nu. I parken har det nyligen fötts en ny unge och i den angränsande Volcanoes National Park i Rwanda har det fötts rekordmånga gorillaungar. 

Kanyarunkas unge i Virunga. Foto: Gorilla Doctors http://www.gorilladoctors.org

Kanyarunkas unge i Virunga. Foto: Gorilla Doctors 

I den omtalade nationalparken Virunga upptäcktes nyligen en ny gorillaunge. Det är honan Kanyarunkas första unge och den har hunnit bli en månad gammal. Med nytillskottet har hanen Nyakamwes flock vuxit till elva individer.

Längre söderut, i Rwandas Volcanoes National Park har gorillorna slagit rekord i födslar. Hela 24 ungar har fötts det senaste året och det är fler än något år tidigare. Med tanke på att det bara finns ungefär 880 gorillor i området är det en strålande siffra, enligt organisationen Gorilla Doctors, vars veterinärer beräknas ha lett till en ökning av gorillapopulationen i Virunga med över 10 procent.

Sedan 2005 har Rwanda låtit lokala samhällen få 5 procent av gorillaturismens intäkter. Genom detta program har över 1,8 miljoner dollar (över 15 miljoner kronor) gått till att bygga vägar, ge stöd åt små företag, vatten, hygien och andra lokala projekt i Rwanda.

Läs mer:
Filmen om Virunga – en av de bästa dokumentärerna någonsin
140 parkvakter dödade i Virunga senaste året
Milis i Virunga betalades av brittiskt oljebolag

Källa: Gorilla Doctors

Mer att läsa