Gå till innehållet

Avverkning av gammelskog stoppades av bybor

Lavskrikor finns i den hotade gammelskogen. Foto: Erik Hansson

På tisdagskvällen uppdagades att SCA påbörjat en avverkning av en äldre naturskog där ca 30 rödlistade arter finns söder om Gässjö utanför Sollefteå i Ångermanland. Några Gässjöbor gick ut och lyckades få maskinföraren att sluta avverka skogen och nu är avverkningen stoppad. Skogsmaskinen står dock i skrivande stund kvar.

Eino Kenttä, en av de som bor i närheten av den hotade skogen, säger till SVT Västernorrland:

– SCA ska avverka den sista resten gammelskog som finns kvar nära vår by. Vi har hittat 30 stycken rödlistade arter i den som tretåig hackspett, spillkråka, en liten orkidé som heter knärot, lunglav och rosenticka. Den här typen av skog är så sällsynt numera så de få rester som finns kvar kan inte tillåtas att förstöras.

En avverkning skulle innebära en förödelse för hela byn eftersom skogen betyder allt för de som bor där. Många har flyttat till Gässjö just för att kunna bo nära en gammelskog för det finns inte mycket sådan skog kvar någonstans i Sverige.

Del av den hotade “Vilseskogen” vid Gässjö. Så här skriver några Gässjöbor i en debattartikel: ”SCA stjäl våra liv. De tar den miljö vi lever i och ger oss ingenting tillbaka.” Foto: Christian Taiga

I reportaget bekräftar SCAs informationsdirektör Björn Lyngfelt att bolaget tagit intryck av opinionen i det aktuella området och stoppat den påbörjade avverkningen. Björn Lyngfelt säger till SVT:

– Vi äger skog i området som är avverkningsmogen så att säga. Vi har planerat den här avverkningen en tid. Men i bygden finns många engagerade privatpersoner som haft invändningar mot planerna och vi har haft en lång dialog med dem. Kommer det synpunkter av det här slaget får vi hejda oss så att vi kan bilda oss en egen uppfattning om saken.

LÄS ÄVEN: • ”Skogen betyder allt för oss, nu ska SCA avverka den”

Naturskyddsföreningen, Greenpeace och Skydda Skogen har ställt sig bakom Gässjöborna vilket också har påverkat SCA att avbryta avverkningen. Lina Burnelius, som är ansvarig för skogsfrågor inom Greenpeace skulle åka med tåget norrut till Gässjö för att stödja protesten när SCA kom med beskedet att avverkningen stoppas. Förra veckan talade hon inför aktieägarna vid SCA:s bolagsstämma i Sundsvall. Då uppmanade hon SCA:s ledning att omedelbart sluta avverka naturskog och att välja en transparent väg framåt. Hon överlämnade även ett öppet kravbrev från Greenpeace till SCA. Hon säger i ett pressmeddelande:

– FNs klimatrapport är tydlig: vi måste skydda den sista naturskogen om vi ska ha en chans att nå parisavtalet. Senast förra veckan skrev tre professorer och forskare en artikel direkt riktad till just SCA: Där gör de det mycket tydligt att SCA måste sluta expandera in i den sista naturskogen.

Lunglav finns i skogen som är avverkningsanmäld av SCA. Foto: Erik Hansson

I Gässjö har byborna länge försökt förmå SCA att avstå från att avverka gammelskogen. Linda Nordström, en av de som bor i Gässjö säger till P4 Västernorrland:

– Det känns väldigt skönt och glädjande att träden får stå kvar men också för de som bor i byn. Vi kommer att fortsätta kämpa för att avverkningsplanerna helt tas bort.

Källor: SVT Västernorrland, Greenpeace, P4 Västernorrland

Mer att läsa