Gå till innehållet

Avverkning av 13 000 kvadratkilometer skog stoppad i USA

Biden-administrationen har stoppat planerna på att avverka över 13 000 kvadratkilometer skog där den nordliga underarten av fläckugglan lever. En art som minskat i årtionden och redan förlorat ungefär 70 procent av sina livsmiljöer.

Precis innan Donald Trump lämnade Vita Huset godkände han enorma avverkningar i de stora skogsområdena där den nordliga fläckugglan lever. I många delstater har den hotade ugglan minskat med mellan 68 och 77 procent och Trumps beslut var kontroversiellt och blev hårt kritiserat.

Nu har Biden stoppat planerna, men också gett en viss eftergift till skogsbolagen. De får klartecken att avverka ungefär 800 kvadratkilometer medan 13 760 kvadratkilometer ska skyddads och återskapas. Något som får både ris och ros av Noah Greenwald, ansvarig för hotade arter vid Center for Biological Diversity:

– Vi är glada för att Biden-administrationen stoppade de löjliga och politiskt drivna beslutet att ta bort 13 000 kvadratkilometer från fläckugglans viktiga livsmiljö. Den behöver alla lämpliga livsmiljöer den kan få om den ska klara sig. Att det tillåts avverkning av gammal skog på statlig mark är definitivt inte vad ugglan behöver och det är inte vad vårt klimat behöver, säger han till The Guardian.

Källa: The Guardian

Mer att läsa