Gå till innehållet

Avslöjande foton från Amazonas medan Bolsonaro skröt om hänsyn

Stort kalhygge i Amazonas, fotograferat den senaste veckan. Foto: Victor Moriyama/Amazon in Flames

Strax efter att Brasiliens president Jair Bolsonaro stått inför FN och talat varmt om landets miljöhänsyn och minskande skogsavverkning skickade flera miljöorganisationer ut nytagna bilder från skövlade områden i Amazonas.

De vita prickarna är betande kor. Foto: Victor Moriyama/Amazon in Flames

– Medan Bolsonaro var på väg till New York flög vi över Amazonas för att registrera verkligheten av förstörelsen av den största tropiska regnskogen i världen: olaglig avskogning och anlagda bränder. Bilderna ljuger inte, men samma sak kan inte sägas om president Bolsonaros tal i FN, säger Stela Herschmann, politiskt sakkunnig i Climate Observatory.

Stora områden i Amazonas bränns för att snabbt kunna omvandlas till jordbruksmark. Ofta för boskap eller sojaodling, som framför allt går till foder åt boskap. Läs mer: Mänsklighetens köttätande förstör Amazonas. Foto: Victor Moriyama/Amazon in Flames

Climate Observatory är tillsammans med Amazon Watch och Greenpeace Brazil med i nätverket Amazon in Flames Alliance som den senaste veckan genomfört flygningar över Amazonas för att fotografera vad som sker i regnskogen under Bolsonaros ledning.

Gruva i “skyddad” natur. Foto: Victor Moriyama/Amazon in Flames

Bilderna avslöjade tusentals hektar som avskogats och nu förbereds för plantager eller betesmarker. Dessutom hittades gruvor i “skyddade” områden.

Kalhygge med regnskog i bakgrunden. Foto: Victor Moriyama/Amazon in Flames

– Det vi såg uppifrån var en skog täckt av rök och okontrollerad ödeläggelse. Att sätta eld på skogen är en del av avskogningscykeln, som inkluderar den första avverkningen av de mest värdefulla träden, en ekonomisk vinst för de som använder sig av landgrabbing för att ta mark. Den här marken brukar omvandlas till betesmark och det är ett brott i Brasilien att använda bränder i jordbruk och skogsbruk, säger Romulo Batista, talesperson för Greenpeace Amazonas-kampanj.

Det har tidigare avslöjats att det under Bolsonaros styre bränns allt mer skog i Brasilien och att det avverkas allt mer i landets regnskogar. Bolsonaro har försökt stoppa avslöjande satellitbilder, gjort Amazonas “helt laglöst – miljöbrottslingar får allt större befogenheter” och samtidigt är Brasilien ett av världens farligaste länder för att vara miljöaktivist. Åtskilliga försvarare av naturen mördas årligen.

Källa: Greenpeace

Mer att läsa