Gå till innehållet

Även Tyskland förbjuder bekämpningsmedlet glyfosat

Glyfosat anses “irriterande” och “miljöfarligt”.

2020 blir det förbjudet att använda växtgiftet glyfosat i parker och trädgårdar i Tyskland. I slutet av 2023 blir medlet, som bland annat finns i den populära produkten Roundup, helt förbjudet i landet.

Jordbruks- och kemiindustrin har lobbat för att få fortsätta använda det kontroversiella bekämpningsmedlet som konstaterats drabba bin och orsaka cancer. Bayer, ägaren till varumärket roundup, har fått en lång rad stämningar mot sig och i USA har personer som drabbats av cancer efter användning av ogräsmedlet fått skadestånd i miljardklassen. Även i Frankrike har en domstol slagit fast att en jordbrukares ohälsa orsakats av att han använt ett ogräsmedlet som innehåller glyfosat.

LÄS ÄVEN: • Ett av världens vanligast ogräsmedel verkar försämra bins hälsa

Tyskland är inte det enda landet som är på gång med förbud mot glyfosat. Österrike blev först i EU när de förbjöd ämnet i juli. Restriktioner är även på gång i Tjeckien. Italien, Nederländerna och Frankrike.

I Sverige är det tillåtet att använda glyfosat för att bekämpa ogräs som växer på åkern innan grödorna kommit upp ur jorden, enligt Livsmedelsverket.

LÄS ÄVEN: • Monsanto döms till miljardböter för bekämpningsmedlet Roundup

Tyskland kommer även ändra sitt jordbruksstöd så att en större del går till miljö- och klimatstöd. Andelen höjs från 4,5 till 6 procent nästa år.

Källor: The Guardian och Sveriges Radio

Mer att läsa