Gå till innehållet

Även Storbritannien återintroducerar visenter

Visent i hägn. Foto: Marie Mattsson

Allt fler länder återintroducerar visenter för att skapa större biologisk mångfald i landskapet. Våren 2022 kommer även Storbritannien ha visenter som strövar fritt i stora områden.

Det blir första gången på 6 000 år som visenter lever fritt i Storbritannien. De stora växtätarna kommer hjälpa till att skapa ett varierat landskap som gynnar insekter, fåglar och växter. Något som kan behövas. Enligt The Guardian är Storbritannien ett av de länder i världen som har minst andel natur kvar.

Först släpps en hane och tre honor ut i ett 150 hektar stort inhägnat område. Därefter är planen att de ska föröka sig i sin egen långsamma takt. Honorna föder oftast bara en kalv om året och de blir inte könsmogna förrän vid tre års ålder. När en visent får sin första kalv kan ett jämnårigt vildsvin redan ha fött över 20 kultingar.

Tidigare har visenter bland annat släppts ut i Nederländerna, Rumänien, Ryssland, Bulgarien och Polen och det lever nu vilda visenter i bland annat Tyskland, Schweiz, Polen, Belarus och Litauen.

Källa: The Guardian

Mer att läsa