Gå till innehållet

Även Statoil ger upp planer på oljeborrning utanför Alaska

Räddningsinsats för att rädda besättningen från en strandad oljeplattform i Alaska 2013. Foto: US Pacific Command via Flickr https://www.flickr.com/photos/us-pacific-command/

Likt Shell i september utannonserar nu det norska oljebolaget Statoil att de kommer att ge upp planerna på att borra efter olja i de arktiska delarna av Alaska.

Sammanlagt avslutar Statoil 66 tillstånd för oljeborrning och stänger sitt kontor i Anchorage, Alaska. En av huvudanledningarna är de låga oljepriserna

– Att först Shell och nu Statoil avbryter sina tillstånd till havs sänder ett starkt budskap till beslutsfattarna i Paris nästa månad. Att leta efter gas och olja i amerikanska delen av Norra ishavet är för riskabelt och dyrt både för miljön och företagens “ekonomiska portföljer”, sa Susan Murray, tillförordnad chef för organisationen Oceana.

För en månad sedan avbröt dessutom Obama-administrationen två planerade arktiska oljetillstånd på grund av bristande intresse från branschen.

Statoil fortsätter dock leta efter olja i Barents hav, norr om Norge. Det hotar bland annat fågelön Björnön, vilket vi skrivit om tidigare.

Källa: Washington Post

Mer att läsa