Gå till innehållet

Australiens hotade fåglar på albumtopplista

Den akut hotade regenthonungsfågelns melankoliska sång är med på albumet, som även finns på Spotify.
Foto: Jss367, CC BY-SA 4.0

Den australiska albumlistan brukar, som de flesta albumlistor vara ganska homogen. Det brukar vara mänskliga artister för hela slanten, men sedan två veckor tillbaka utmanas Adele och Ed Sheeran av fåglar.

Det var i förra veckan som albumet med fågelsång från över 50 arter debuterade på den australiska albumlistans femteplats. Sedan dess har det tagit sig förbi både Taylor Swift och Paul Kelly och ligger nu på tredje plats, efter Adele (1) och Ed Sheeran (2).

Albumet heter Songs Of Disappearance och som titeln antyder är det hotade fågelarter som står för sången. 96 av landets hotade fåglar har haft en negativ utveckling de senaste tio åren.

Projektet är ett samarbete mellan David Stewart som spelat in lätena och Nature Sound, the Bowerbird Collective, BirdLife Australia, Charles Darwin University och Mervyn Street of Mangkaja Arts. Intäkterna från albumet går till BirdLife Australias bevarandeåtgärder.

– Tanken är att det ska vara en hyllning, en föreställning av Australiens soundtrack och vad det är vi håller på att förlora. Vi vill inte att våra skogar och vår vildmark ska tystna, säger BirdLife Australias Sean Dooly till RNZ.

Albumet finns även på Spotify och där kan du till exempel lyssna på den akut hotade regenthonungsfågelns melankoliska sång. På musiktjänsten finns även bra svenska fågelinspelningar under “artistnamnet” Fågelsång. Naturmorgons inspelningar från Fågelsångsnatten är också värda att lyssna på.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=Ta_eqF9qENw

Källa: RNZ och ARIA

Mer att läsa