Gå till innehållet

Australien ska döda 2 miljoner katter för att rädda 120 arter

Enligt forskare har 1 av 9 däggdjur utrotats i  Australien de senaste 200 åren och tamkatter som släppts ut i naturen beräknas stå för 28 av de 29 utrotningarna. För att inte fler arter ska dö ut ska två miljoner före detta tamkatter dödas inom fem år.

För att lyckas med projektet ska förgiftade lockbeten användas och allmänheten kan hjälpa till att rapportera katter med hjälp av en app.

– Det är väldigt viktigt att poängtera att vi inte hatar katter. Vi kan bara inte längre tolerera skadan som de gör mot våra vilda djur. Över 120 australiska djur riskerar att utrotas av före detta tamkatter. Forskningen ger tydliga bevis att de är det största hotet, säger Gregory Andrews, chef för Australiens kommission för hotade arter, till ABC Radio.

Det tros finnas ungefär 20 miljoner före detta tamkatter i Australien och de beräknas döda 75 miljoner djur, reptiler, insekter och fåglar per dag eller över 20 miljarder individer om året. Ekologen John Read har dissekerat över 1000 katter de senaste 25 åren och har upptäckt att de dödar ormar som är över en meter långa, stora ödlor, falkar, fladdermöss, kakaduor och skorpioner.

– I stort sett varenda fågel eller däggdjur mindre än en stor känguru kan, åtminstone som ungar, riskera att bli kattmat, säger John Read.

Målet med “kriget mot katter”, som miljöministern Greg Hunt kallar det, är att skapa fem nya öar och tio nya områden på fastlandet som är helt fria från katter.

Katterna anlände med brittiska nybyggare på 1800-talet och har sedan dess spritt sig i vilda populationer i landet. Förutom jakten ska regeringen även försöka skapa hårdare kontroll över kattägande och också få bättre koll på kattpopulationen med sterilisering och mikrochip. Det har även höjts röster för att tamkatter enbart ska vara inomhus.

Läs mer:
Exempel på jakt som ska bevara den biologiska mångfalden

Källa: Telegraph

Mer att läsa