Gå till innehållet

Australien föreslår utegångsförbud för tamkatter

Katt som fångat en mus. Foto: Erik Hansson

I Australien utgör övergivna tamkatter ett stort hot mot vilda djur. De har nu spritt sig till 99,8 procent av landets yta och de beräknas äta flera miljarder inhemska djur årligen. En ny utredning föreslår utegångsförbud, avlivning och fler inhägnade områden.

Läs även: • Så många fåglar blir byten åt tamkatter och så minskas risken

De övergivna tamkatterna beräknas ha utrotat 20 ursprungliga australiska arter och gjort att många fler är nära utrotning. För att inte fler arter ska försvinna föreslår den nya nationella utredningen en rad åtgärder. De som anses viktigast är att fortsätta avliva katterna, utöka antalet inhägnade områden som inte katterna kommer åt, samt även insatser för landets alla kattägare. Bland annat föreslås utökad sterilisering, registrering, chippade katter och utegångsförbud under natten.

Kontroversiella åtgärder som inte är tillräckliga?
Det sistnämnda är det mest kontroversiella förslaget till landets myndigheter, men vissa vill gå längre än så. John Woinarski, bevarandebiolog vid Charles Darwin University och medförfattare till boken “Cats in Australia: Companion & Killer” anser att nattliga utegångsförbud förvisso är bra för nattlevande arter, men att det bara är en del av problemet.

– Husdjur dödar 83 miljoner inhemska reptiler och 80 miljoner inhemska fåglar i Australien varje år. Ur de vilda djurens perspektiv är det enda ansvarsfulla att hålla tamkatter inomhus dygnet runt, säger han till Smithsonian.

Tre miljarder djur om året
I snitt dödar varje övergiven tamkatt i Australien ungefär 1 100 djur per år och det beräknas finnas ungefär 2,8 miljoner förvildade tamkatter i landet i dagsläget. Med den beräkningen blir det 3 miljarder djur som varje år blir byten till ett husdjur som människan släppt ut i Australiens natur. Det är ungefär lika många djur som beräknades dö i de stora bränderna i landet 2020.

En annan effektiv metod är inhägnade områden. Genom att sätta stängsel som håller katter och andra invasiva rovdjur som rödrävar och vildhundar borta från områden så får den naturliga faunan chans att återhämta sig. Men sådana områden kräver konstant övervakning. Ett stängsel som går sönder kan få katastrofala följder för djuren i det skyddade området. Dessutom är det svårt att få tag på en enskild katt i ett stort område.

Källor: ABC, Smithsonian och BBC

Mer att läsa