Gå till innehållet

Australien har avlivat nästan 700 koalor

Koala. Foto: Dliff via Wikimedia (Creative commons) http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

Koala. Foto: Dliff via Wikimedia (Creative commons) http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

I vissa delar av östra Australien minskar koalorna kraftigt och är hotade. I södra Australien är de alldeles för många och har inte tillräckligt med mat. Istället för att låta dem svälta ihjäl har myndigheterna i Australien fångat in, sövt och avlivat 686 koalor.

Den 4 mars 2015 bekräftade myndigheterna i delstaten Victoria att de under 2013 och 2014 avlivat 686 svältande koalor medan välmående individer steriliserades för att sedan släppas ut igen. I vissa områden finns det så många som 20 koalor per hektar, medan ett hållbart antal vore ungefär en koala per hektar, enligt statens miljöminister, Lisa Neville.

– Det här är en utmanande och komplex fråga som vi måste sköta humant och effektivt. Vi kommer få råd av experter för att utvärdera de bästa alternativen för att undvika lidande och vi kommer vara öppna och transparenta under tiden, sa hon.

Hennes uppfattning om problemet delas av Frank Fotinas som arrangerar kamping-turism i områden med koalor. Han menar att betydligt fler koalor dog naturligt av svält under den här tiden än vad myndigheterna dödade och att koalorna tömmer varenda träd i området på blad.

– Hela området luktade döda koalor, ni skulle vara här och se träden. Det är hundratals hektar av döda träd, berättar han för ABC.

Koala-ekologen Desley Whisson på Deakin University berättar att avlivandet är ett nödvändigt ont och ett humanare sätt för koalorna att dö än att svälta ihjäl.

– Jag tror inte någon politiker vill ta tag i detta eftersom det finns en oro för internationell upprördhet. Folk vill inte acceptera att ett djur kan existera i ett fåtal på en plats och vara talrika på en annan, förklarar hon.

Att enbart sterilisera koalorna skulle ta flera år innan problemet lösts och att flytta dem är svårt när det inte längre finns tillräckligt med livsmiljöer i närheten. Alltför många koalor i samma område gör också att ekosystemen drabbas när koalorna äter upp all växtlighet.

Enligt Anthony Amis, forskare på miljöorganisationen Friends of the Earth är en del av problemet att koalor börjat se plantage som sina hem och när dessa plantage avverkas drabbas koalor av reducerade livsmiljöer och svälter till slut ihjäl.

Läs mer:
Fler nyheter om Australien.
Fler nyheter om koalor.

Källor: ABC och The Guardian

Mer att läsa