Gå till innehållet

Australien åtalar naturvänner med nya anti-protestlagar

Skog i Tasmanien. Foto: Tatters via Flickr https://www.flickr.com/photos/tgerus/

Skog i Tasmanien. Foto: Tatters via Flickr 

Två personer som protesterade mot avverkningen av skog med höga naturvärden i Tasmanien har åtalats med Australiens nya kontroversiella antiprotestlagar. Lagarna har fått kritik av bland annat FN.

Skogarna som ska avverkas innehåller bland annat den hotade tasmanska jättefärskvattenhummern och dessutom en population av friska tasmanska djävlar (läs mer om dem i våra andra artiklar). Sammanlagt är det 49 hektar som ska kalavverkas.

De två personerna som arresterats bor i området och deras brott är att de inte lämnade skogen efter att ha beordrats att avlägsna sig av polisen. En av dem riskerar böter på över 60 000 kronor.

– Det är en fredlig protest från lokalbefolkningen och polisen har varit väldigt bra att under förutsättningarna när ingen vet hur den nya lagen ska användas. Polisen tycker den är dum och löjlig och de är alla väldigt uppmuntrande mot oss, berättar Barbara Hoyt som nu också åtalas med den nya lagen.

Det är inte bara naturvänner som kritiserar Australiens nya lag. FN har i ett uttalande kallat den “chockerande” och även fackförbund och jordbrukslobbyn har motsatt sig lagen.

Källa: The Guardian

Mer att läsa