Gå till innehållet

Återigen har rekordmånga delfiner strandat med skador från fisknät

Öresvin/flasknosdelfin. Foto: NASA – http://mediaarchive.ksc.nasa.gov/detail.cfm?mediaid=21807, Public Domain, Länk

Under 2018 spolades det upp rekordmånga skadade delfiner på franska stränder. Det rekordet har slagits i år när minst 1100 delfiner strandat och dött längs Frankrikes kust. 93 procent har skador från fisknät. Nu kräver flera miljöorganisationer åtgärder.

De 1100 delfiner som hittills hittats tros dessutom bara vara toppen på ett isberg. Det kan röra sig om uppemot tio gånger så många döda delfiner eftersom de oftast sjunker när de dör och därmed inte upptäcks. Enligt Seashepherd rör det sig åtminstone om mellan 6 500 och 10 000 delfiner som dör på detta sätt årligen de tre senaste åren. Det är en ökning mot hur det såg ut tidigare.

LÄS ÄVEN: • Starka protester mot EUs förslag att underlätta för skadligt fiske

Skadorna delfinerna beskrivs som “extrema” och tyder på att de försökt komma loss från fisknät.

– Av de undersökta kropparna har 93 procent tecken på att de fångats av fiskefartyg och deras utrustning, så som amputeringar, stympningar och frakturer i käkarna, säger franska miljöorganisationen France Nature Environnement (FNE) till The Local.

LÄS ÄVEN: • 35 procent av all fångad fisk förstörs

– De här fisketrålarna har nät som inte är selektiva. När vattnet är fullt av delfiner fastnar de i näten. Delfiner är inte fiskar, de är däggdjur och de måste upp till ytan för att få luft, säger Lamya Essemlali, ordförande för Sea Shepard, till nyhetsbyrån AP.

LÄS ÄVEN: • Den enorma plastön i Stilla Havet består till stor del av fiskeutrustning

Forskare anser att de europeiska delfinerna riskerar att utrotas om inte franska och spanska myndigheter vidtar hårdare kontroll av fiskeföretagens metoder, något som även både FNE och Seashepherd kräver.

Källor: The Guardian, Aftonbladet och The Local

Mer att läsa