Gå till innehållet

Åtalas för grovt artskyddsbrott – sålde uppstoppade tigrar från Ölands djurpark

Två män åtalas för grovt artskyddsbrott och riskerar flera års fängelse och böter på 150 000 kronor, enligt SVT. Anledningen är att de handlat med uppstoppade tigrar, vilket är förbjudet utan tillstånd.

Den ena mannen fick 1981 och 2008 överta två avlivade tigrar från Ölands djurpark. Han jobbar som konservator och lät stoppa upp dem, en hona och en unge. 2013 sålde han dem vidare via sitt bolag till en man i Stockholm. Köparen ansökte om ett så kallat CITES-intyg för att få sälja utrotningshotade djur. Det var tack vare den här ansökan som brottet över huvud taget upptäcktes.

LÄS ÄVEN: • Illegal handel med djur – en både komplex och enkel fråga

– Annars hade vi sannolikt aldrig fått vetskap om detta. Men jag menar att hans version är en efterhandskonstruktion. Det står klart och tydligt på Jordbruksverkets hemsida om vad som gäller kring CITES, säger kammaråklagare Maria Johansson till Nyhetsbyrån Siren.

LÄS ÄVEN: • Åtal för handel med uppstoppade djur

Åklagaren menar att brottet är grovt eftersom tigern är utrotningshotad och männen kan dömas till fängelse i upp till fyra år. Eftersom säljaren av tigrarna försökte sälja dem via sitt bolag riskerar han även en företagsbot på 150 000 kronor.

LÄS ÄVEN: • Böter efter försäljning av kattuggla

Männen nekar till brott, men medger omständigheterna i fallet. Köparen menar i polisförhör att han fått information av säljaren att affären är laglig.

Källa: SVT Stockholm och SVT Värmland

Mer att läsa