Gå till innehållet

Åtal i stor jakthärva med tjuvskjutna och plågade rovdjur

Lodjur (i hägn). Foto: Frida Hermansson 

Det är fem män som nu åtalas för flera fall av grova jaktbrott involverande en järv, tre lodjur och fyra björnar. Flera av rovdjuren ska ha plågats enligt åklagare Åse Schoultz som menar att det är en av de största jaktbrottshärvorna i Sverige.

Männen är mellan 36 och 74 år gamla och misstänks för grovt jaktbrott, anstiftan och medhjälp till grovt jaktbrott, grovt jakthäleri, vapenbrott och artskyddsbrott. Sammanlagt ska de enligt åklagaren ha dödat åtta djur; en järv, tre lodjur och fyra björnar. Vissa har skjutits, andra har fångats med olagliga snaror och fällor och flera av dem ska ha strypts till döds. Ett av lodjuren som fångats i en fälla har sedan slagits med påk genom gallret.

Om männen döms väntar fängelse i minst sex månader och som mest fyra år.

– Grova jaktbrott är bland de svåraste brotten att utreda, om det är någonstans där man kan bedriva brott med väldigt liten upptäcktsrisk är det just vid illegal rovdjursjakt, säger Åse Schoultz till SVT Norrbotten.

Bevisningen mot männen består bland annat av GPS:er, mobiltelefoner, datorer och hundhalsband som binder männen vid platserna för brotten. Dessutom har det i männens mobiltelefoner hittats bilder på de döda djuren och en film på när ett lodjur plågas.

Källor: Norrländska Socialdemokraten, SVT Norrbotten

 

Mer att läsa