Gå till innehållet

Artister sluter upp för den globala klimatstrejken på fredag

Klimatstrejk på Mynttorget. Foto: Erik Hansson

På fredag är det Global strike for future – en världsomspännande skolstrejk för att alldeles för lite görs för att världens länder ska klara 1,5-gradersmålet. Över 1600 städer i hela världen deltar och i Sverige sker strejker på hittills över 110 platser. Nu är det också klart att artister som Tjuvjakt, Petra Marklund, Smith & Thell och Menke kommer uppträda och göra Greta Thunberg och mängder av skolungdomar sällskap i Stockholm.

Den globala skolstrejken inleddes av Greta Thunberg i augusti 2018 och har sedan dess växt lavinartat med tiontusentals ungdomar som strejka på många håll i världen. På fredag 15 mars ser det ut att kunna bli den största manifestationen hittills – Global strike for future.

LÄS ÄVEN:  • Över 15 000 forskare: Klimatstrejkarna har rätt

I Sverige är över 120 städer anmälda (se lista här) och i hela världen deltar över 1600 platser i 105 länder (se karta här).

LÄS ÄVEN: • Miljömedvetna ungdomar skapar världsomfattande klimatnätverk

I Stockholm kommer bland annat Greta Thunberg och över tio gymnasieskolor samlas vid Sergels torg kl 11:30 för att sedan tåga till Mynttorget. Väl på plats kommer bland annat flera artister uppträda. Tjuvjakt, Petra Marklund, Smith & Thell och Menke, samt en och annan hemlig gäst har meddelat att de ställer upp för klimatrörelsen. Strejken på Mynttorget i Stockholm slutar kl 15.

LÄS ÄVEN: • Tiotusentals skolungdomar klimatstrejkar nu varje vecka

Kraven från Greta Thunberg och Fridays For Future är att Sverige ska agera i linje med Parisavtalet och IPCC-rapporten. De kräver en tydlig tidsplan från EU, riksdag, landsting och kommuner om bindande koldioxidbudgetar och en omställningspolitik som säkrar 1,5-gradersmålet på ett rättvist och säkert sätt.

Läs mer: Fridays For Future Sverige och Gymnasieelever For Future

Mer att läsa