Gå till innehållet

Artister och miljöaktivister i internationellt samarbete för klimatet

Maxida Märak var en av artisterna som uppträdde under gårdagens gerillakonsert utanför Sveriges Riksdag. Foto: Kevin Chang

Igår lanserades ett nytt samarbete mellan klimataktivister och artister. Hundratals gerillakonserter, ljusprojektioner och digitala uppträden genomfördes på fem kontinenter när initiativet Climate Live lanserades. I Sverige deltog bland andra Helen Sjöholm, Maxida Märak, Petra Marklund och Fricky.

– Med musik som verktyg vill vi förena och mobilisera människor i kampen för klimaträttvisa, och samtidigt fråga världens makthavare: CAN YOU HEAR US YET?, säger Andreas Magnusson, som är aktiv i Fridays for Future Sweden.

Även Helen Sjöholm deltog. Foto: Kevin Chang

Budskapet “Can you hear us yet” projicerades som bakgrund när Helen Sjöholm, Maxida Märak, Fricky och Oscar Stembridge uppträdde tillsammans med unga aktivister från Fridays for Future. Även artisterna Petra Marklund och Anna Vild har arrangerat digitala konserter för att stötta Climate Live.

Talare Isabelle Axelsson och Alde Fermskog från Fridays For Future höll tal. Foto: Kevin Chang

Målsättningen med initiativet, som startade i Storbritannien och nu finns i 40 länder, är att få till ett större engagemang i vår tids ödesfråga, öka medvetenheten och sätta press på “världens politiska, ekonomiska och kulturella ledare att vidta nödvändiga åtgärder för att bekämpa klimatkrisen”.

Frances Fox, som grundade Climate Live i Storbritannien, berättar att hon var inspirerad av Brian May från Queen som i en intervju sa att vi behöver ett Live Aid för klimatkrisen.

– Jag tyckte att det var en briljant idé att engagera fler unga i klimatrörelsen, på vårt egna unika sätt, och började genast kontakta olika aktivister.

https://www.youtube.com/watch?v=vjK-8_I0XYI

Källa: Pressmeddelande från climatelive.se

Mer att läsa