Gå till innehållet

Årets naturum 2015 har utsetts

Vålådalen. Foto: Grapetonix via Wikimedia

Vålådalen. Foto: Grapetonix via Wikimedia

Naturum Vålådalen i Jämtlandsfjällen har nyligen utsetts av Naturvårdsverket till Årets naturum. De får priset för att de “bjuder in besökare till diskussion kring fjällens nyttigheter” och jobbar “på ett pedagogiskt och nyfiket sätt”. 

─ Naturum Vålådalen bjuder in till dialog och samverkan och är en viktig kraft för utveckling av västra Jämtlands fjällområde, säger Anders Arnell, Centrum för Naturvägledning, SLU, en av jurymedlemmarna.

Naturum är besökscentrum vid nationalparker eller naturreservat som ger besökare mer information om området och Vålådalens naturum anordnar även guidade exkursioner, föredrag och tar hand om skolklasser. Sammanlagt hade naturumet 17 000 besök år 2014.

Juryns motivering till priset lyder bland annat: “Naturum har synliggjort temat Ekosystemtjänster genom en fotoutställning och en egen framtagen logo ”Blommor & bin – nyttan med naturen” som man välkomnat andra naturum att använda”. Juryn lyfter även fram att naturum Vålådalen “legat väl framme vad gäller närvaro i sociala medier och var bland de första att ta fram en genomarbetad kommunikationsplan under 2015”.

I fjol utsågs Kullaberg till Årets naturum.

Källa: Naturvårdsverket

Mer att läsa