Gå till innehållet

Årets mest inspirerande naturvägledning har utsetts

Jenny Carlsson, Emåns ekomuseum

Jenny Carlsson vid Emåns ekomuseum är Sveriges mest inspirerande naturvägledning 2018. Hon belönas för projektet “Anpassad natur för alla” och fick under måndagskvällen motta priset av Centrum för naturvägledning i Uppsala. 

Målet med Centrum för naturväglednings pris är att uppmuntra guidningar, utställningar, naturstigar eller andra aktiviteter som fördjupar kunskap, ger positiva upplevelser och bidrar till engagemang. Bland de nominerade fanns aktiviteter från hela landet.

Utomhuspedagogik vid Emåns ekomuseum. Foto: Jenny Carlsson

Den 8 oktober stod det klart att Jenny Carlsson, vid Emåns ekomuseum och Naturskolan vid Emån, utsetts till årets vinnare. Hon får utmärkelsen för sitt arbete med projektet “Anpassad natur för alla” och motiveringen lyder:

“Emåns ekomuseum erbjuder inspirerande aktiviteter med bredd med hjälp av små medel. Alla sinnen aktiveras i upplevelserna vid ån. Verksamheten visar stort engagemang för att möta olika målgrupper och hög tillgänglighet. Arbetet bedrivs i samverkan med referensgrupper och får positiv respons från besökare. Aktiviteterna är småskaliga, nära och personliga men kopplar också till aktuella frågor som världens vattenbrist och människor på flykt.”

Emåns ekomuseum i Bodafors startade för ungefär ett år sedan en naturskola som erbjuder förskolor och skolor i närliggande kommuner utomhuspedagogik. Barnen får bland annat håva efter insekter, gå tipspromenad och äta mat tillagade över öppen eld.

Jenny Carlsson berättar att barnen brukar hoppas på att håva in en utter, men är sedan fullt nöjda med att hitta vanligare, mindre arter i håven.

Mer att läsa