Gå till innehållet

Årets julkalender ska bli hoppstjärtarnas publika genombrott

I årets julkalender i Sveriges Radio skildras något som få kanske tänkt på, men som många egentligen haft i sin närhet många jular – småkryp som följer med julgranen in.

Julkalendern handlar om den millimeterlånga hoppstjärten Spero som bor med mängder av andra kryp i en gran i skogen. En vinterdag sågas granen ner och tas in till en familj som ska fira jul, men för småkrypen är det en katastrof och det är upp till Spero att rädda hoppstjärtsfamiljen.

– ”Spero” är ett humoristiskt äventyr på liv och död. I en insekts liv handlar ju mycket om att överleva. Det finns mycket faror överallt, berättar Gertrud Larsson, som skrivit manus till serien tillsammans med Åsa Asptjärn.

Hur kom ni på idén till årets julkalender?
– Vi gjorde för länge sedan en sketch om hur människan ska överleva. Den innehöll olika insekter som är överlevnadsexperter och troligen kommer överleva oss, som till exempel kackerlackor. Många av dem har så roliga egenskaper och vi ville göra något på det. När vi sedan fick frågan om att göra julkalenden kom vi att tänka på den här idén igen. 

Förutom hoppstjärten Spero kommer lyssnarna och lucköppnarna även få möta bland andra bokskorpionen Fabre, den långsprötad silverfisken Silverpil, granbarkborren Ips och humlan Bombus. 

– Granbarkborren är kul. Han har lämnat sitt destruktiva liv bakom sig, men han har ett väldigt dåligt rykte. De andra småkrypen tror att han ska börja borra i granen, berättar Gertrud. 

Årets radiokalender i Sveriges Radio. Illustration: Andrea Femerstrand

Som förberedelser inför manusarbetet läste komikerduon Åsa&Gertrud mängder av litteratur och de hade även kontakt med den norska hoppstjärtsexperten Arne Fjellberg. 

– Som en hyllning till honom gjorde vi Speros hoppstjärtspappa norsk. 

Är det något minnesvärt ni fick reda på om småkrypen när ni gjorde efterforskningar?
– Arne berättade att han sett hur en hoppstjärt som legat ihoptorkad i 15 månader börjat leva igen efter att den fick vatten på sig. Det är också häftigt att de har en hoppgaffel som gör att de kan hoppa 100 gånger sin egen längd.

Gertrud berättar också att hon hoppas att årets julkalender ska få lyssnarna att se på småkrypen i ett nytt ljus.

– Tre av huvudpersonerna ses ofta som skadedjur, men det är ju något vi människor bestämt. Småkryp har tyvärr ofta ett dåligt rykte. Men tack vare Andrea Femerstrands fantastiska illustrationer ser våra karaktärer både gulliga och roliga ut. Hoppstjärtar har egentligen potential att bli populära kramdjur. Vi hoppas att det här kan bli hoppstjärtens publika genombrott. 

Julkalendern i Barnradion har premiär 1 december kl. 05 i appen Sveriges Radio Play. Julkalendern sänds också i P4 kl. 06.50 och 18.35 på vardagar samt kl. 09.50 och 13.03 på helgen. Läs mer och provlyssna här.

Mer att läsa