Gå till innehållet

Årets första trana i Hornborgasjön

Ett kärt vårtecken är här: Årets första trana har anlänt till Hornborgasjön.

I några få plusgrader den 20 februari har årets första trana anlänt till den kända fågelsjön Hornborgasjön. I början av april kommer den troligen ha sällskap av 10 000 eller 20 000 andra tranor. Kanske får den sällskap redan framemot helgen när det väntas bli lite varmare väder i området.

Naturum Hornborgasjön skriver att tranan upptäcktes av Lasse Karlsson när den gick och letade mat i närheten av Trandansen vid södra delen av sjön.

― Vårens första trana är alltid efterlängtad! Vi är många som längtat efter våren och nu är det, förutom alla flyttfåglar, även många besökare som hör av sig till oss och vill komma hit. Det är ett minst lika roligt vårtecken som själva tranan, säger Sofie Stålhand, platschef vid Hornborgasjön.

De flesta av de ibland upp till 20 000 tranorna som rastar vid Hornborgasjön anländer i mitten eller slutet av mars, stannar i någon vecka och flyger sedan vidare till sina häckningsplatser i norra Skandinavien. Bästa tiden för att uppleva det storslagna skådespelet vid Trandansen är i slutet av mars eller början på april, beroende på väder och vind. Det nuvarande rekordet i antal slogs 2019 när 27 300 tranor rastade vid sjön den 3 april.

Källa: Naturum Hornborgasjön

Mer att läsa