Gå till innehållet

Årets fågelskådare och årets silvertärna har utsetts

Pontus Wennesjö blev Årets fågelskådare och Lotta Berg blev Årets silvertärna. Foto: Daniel Green

Pontus Wennesjö blev Årets fågelskådare och Lotta Berg blev Årets silvertärna. Foto: Daniel Green

På den sista dagen av Falsterbo Bird Show, kallad “bivråkens dag” på grund av det stora antalet bivråkar som brukar passera Falsterbonäset under dagen, utsågs årets Silvertärna och fågelskådare.

Silvertärnan delas årligen ut till “en kvinnlig fågelentusiast/ornitolog som utmärkt sig som en inspiratör och ett föredöme”. I år gick priset till Charlotta “Lotta” Berg från Västergötland som bland annat är aktiv i Skövde Fågelklubb, Västergötlands Ornitologiska Förening, Hornborgasjöns Fältstation och föreningen Rapphönorna.

Juryns motivering lyder: “Lotta Berg får denna utmärkelse för ett brett fågelengagemang som hon villigt delar med sig av. Hon är aktiv inom alla våra huvudområden: fågelskydd, fågelforskning och fågelintresse och på såväl lokal som regional och riksnivå. Vad som kännetecknar Lotta är att hon som deltagare i en verksamhet lyfter densamma. Hon har en hög allmän kompetens, genom sin profession (veterinär) mycket djupa kunskaper om fauna och miljö och arbetar mycket målmedvetet och effektivt.”

Årets fågelskådare delas ut till en person mellan 15 och 25 år som “gjort sig känd som en engagerad och intresserad ornitolog”. I år gick utmärkelsen till Pontus Wennesjö från Jämtland. Han är bland annat engagerad i Jämtlands läns Ornitologiska Förening, är en aktiv inventerare och ringmärkare och föreläser dessutom i skolor om fåglar och fågelskådning.

Motiveringen för årets fågelskådare lyder: “Pontus är en kunnig och entusiastisk fågelskådare som gärna ser en och annan raritet men han tar också ett långsiktigt ansvar för olika projekt med fågelskyddsanknytning. Med sitt starka engagemang och sitt varsamma hanterande av fåglar har Pontus väckt fågelintresset hos andra ungdomar. Det är ungdomar som Pontus som behövs för den framtida utvecklingen av fågelskådning och fågelskydd i landet.”

Källa: SOFnet

Mer att läsa