Gå till innehållet

Arbete mot obefogad vargrädsla utsett till bästa insats för Finlands natur

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson http://www.natursidan.se/fotografer/marie-mattsson/

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

Finskt projekt som sprider faktabaserad kunskap om varg bland skolungdomar har utsetts till landets bästa insats för naturen, rapporterar HBL.

Det är naturorganisationen Luonto-Liitto som får utmärkelsen av Internationella naturvårdsunionens (IUCN) för sitt projekt där de besöker skolor och informerar barn och unga om hur vargen lever, dess plats i ekosystemet och vilka myter som finns om vargen. Målet med projektet är att skingra rädsla och minska hatet och förföljelsen som vargen utsätts för. Enligt vinstmotiveringen har vargambassadörerna även lyckats med det.

I en intervju med finska tidningen HBL berättar vargambassadören Nina Harju, som jobbat i projektet i sju år, att de allra flesta är positiva till informationen, men också att de får ta emot “en hel del ovett, också hatretorik” och att planerade informationsmöten i vissa skolor har fått ställas in av säkerhetsskäl för att vissa inte accepterar deras budskap.

Enligt den finska rovdjursforskaren Juha Hiedanpää vid Naturresursinstitutet (Luke) har myndigheterna infört så kallad “stamvårdande jakt” (motsvarande Sveriges licensjakt) för att tillmötesgå jägarnas önskemål och de har även jobbat för att parterna ska mötas i debatten, men han menar att det knappt märks.

– Samarbetsgrupperna försöker stärka sin position. Det borde främja en sundare dialog och att minska på den obefogade rädslan som har piskats upp i onödan. Allt det här tar sin tid, för attityder förändras långsamt, säger Juha Hiedanpää till HBL.

Han menar även att media bär en del av skulden för att de ofta rapporterar om vargen utifrån en vinkel att den är ett hot mot människan, trots att det inte stämmer.

Generellt sätt är äldre personer och de med lägre utbildningsnivå mer kritiska mot vargen än yngre och högutbildade. Folk som bor på landsbygden och i vargrevir är också mer kritiska än medelsnittet, menar forskaren Jani Pellikka på Luke.

Källa: HBL

Mer att läsa