Lika naturligt som det är att köpa eller låna en reseguide om ett kommande resmål – lika självklart borde det vara att kolla efter appar om den lokala faunan. Det dyker nämligen upp fler och fler digitala alternativ till att släpa med sig böcker ut i naturen på semestern. Birds of New Zealand är ett utmärkt exempel.
Fågelappar har fått ett rejält genombrott de senaste åren och för den svenska användaren är “Fågelguiden” och “Birds of Northern Europe” överlägset bäst. Vid en resa till Nya Zeeland är Birds of New Zealand det dyraste alternativet och kostar runt 200 kronor.
Appen är baserad på boken “Birds of New Zealand: A Photographic Guide” av Paul Scofield och Brent Stephenson och innehåller 365 fåglar som kan ses på Nya Zeeland och tar även upp inplanterade arter och tillfälliga gäster.
Allt presenteras med fina foton, utbredningskartor, läten och utförliga beskrivningar av hur man lättast identifierar dem, hur de lever, vilka arter de kan förväxlas med, hur de häckar och en hel del annan fakta. Texterna är kanske det som gör att guiden står ut från mängden bland fågelappar. De håller hög klass och bjuder på mer information än man är van vid. Utbredningskartorna hade kunnat vara tydligare, men de ger åtminstone en översiktlig bild som ökar chanserna att få se öarnas många läckra fåglar.
Appens största problem tycker jag personligen är att det just är en “photographic guide”. Det är inte lika enkelt att få till riktigt bra artbestämningsbilder med en kamera och som vanligt i sådana här guider saknas det tillräckligt bra bilder på fåglar i flykt. Det är ett extra stort bekymmer i ett land som Nya Zeeland där en stor andel av fågellivet hittas till havs och då oftast ses flygande. Att lära sig se skillnad på alla albatrosser, petreller och liror är en väldigt stor utmaning även med bra bestämningslitteratur. Då är det inte hjälpsamt med närbilder vid ringmärkningstillfällen som det märkligt nog finns ganska gott om i “Birds of New Zealand”. När det gäller landfåglarna är utbudet av bilder i flykt dessutom ännu sämre.
Funktionsmässigt ligger “Birds of New Zealand” efter “Fågelguiden” och “Birds of Northern Europe“. Här finns en enkel identifieringshjälp där man listar fåglar som lever i en viss miljö, är av en viss storlek och har en viss färg, men sökningen är ganska hårddragen och det gäller att känna till att storlek kan vara svårt att uppskatta och att fåglar kan trivas i olika livsmiljöer. Det finns inte heller någon enkel jämförelsefunktion mellan två arter. Det skulle behövas i ett land med runt 20 petreller, tolv skarvar och fem olika arter av bruna kivier.
Bildmaterialet hade kunnat vara bättre och det hade kunnat finnas något fler läten och några filmklipp för det här priset, men “Birds of New Zealand” är trots det en bra guide som lämpar sig väl inför ett besök i kiviernas land. Om du är osäker på om du gillar appens upplägg finns det en “Birds of New Zealand Lite” som bara innehåller 20 fåglar, men som kan laddas ner gratis.
Betyg: 3 av 5
+ Omfattande: 365 arter och över 1000 bilder
+ Texter håller mycket hög klass
+ Väldigt snabb
+ Enkelt gränssnitt
+ Finns till både Android och Iphone
– Inte så många funktioner
– Inga bra jämförelser
– För få bilder på fåglar i flykt
– Gränssnittet hade kunnat innehålla fler snabblänkar mellan arter
Transparens: Vi fick en recensionskod för att testa ”Birds of New Zealand”.
Läs mer:
• Fler artiklar om fågelappar