Gå till innehållet

App ska hjälpa biodlare rädda smittade bin

App

Bi på väg in i bikupa. Foto: Erik Hansson

Kvalstret varroa orsakar varje år miljontals bisamhällens död. Nu har Björn Lagerman i Lindesberg kommit på hur biodlare enkelt kan identifiera om bin är smittade och på så sätt snabbt sätta in åtgärder för att rädda dem. Det rapporterar SVT Örebro.

I september är planen att biodlaren Björn Lagerman ska lansera en app som med hjälp av bilder på bin kan avgöra om de är smittade av kvalstret varroa. Att se om bina drabbats kan ibland vara svårt, men med appen ska det underlättas.

LÄS ÄVEN: • Allt fler biodlare i Sverige

– Med hjälp av appen och kameran i mobilen ska man kunna identifiera om parasiten finns. Biodlaren får sedan råd om behandling behövs. Idag har biodlarna inget bra verktyg för att upptäcka parasiten i tid, berättar Björn Lagerman för SVT Örebro.

Appen ska heta BeeScanning och har varit under utveckling i ett års tid. Åtta personer har jobbat med den och finansiering har kommit in från allmänheten via en kickstarterkampanj och från Jordbruksverket. Björn Lagermans förhoppning är att den ska användas av biodlare i hela världen.

Smittade bisamhällen som inte behandlas löper stor risk att dö ut helt och ju tidigare smittan upptäcks desto lättare är det att behandla dem.

Källa: SVT Örebro

Mer att läsa