Gå till innehållet

Äntligen ny nationalpark i Stockholms skärgård?

Tärnskär. Foto: Esquilo via Wikimedia

Tärnskär är en viktig fågellokal som kommer ingå i nationalparken. Foto: Esquilo via Wikimedia

Det ser ut att bli en ny nationalpark i Stockholms skärgård. Åtminstone om de involverade parterna kan komma överens om vem som är mest lämpad att sköta området.

Länsstyrelsen, Värmdö kommun och Skärgårdsstiftelsen är överens om att Nämdöskärgården med sina hundratals öar och skär borde bli nationalpark och det tycker även Naturvårdsverket. Frågan har diskuterats sedan 2009, men de inblandade parterna kan inte komma överens om vem som är bäst lämpad att sköta nationalparken.

 – Stockholms skärgård är ett oerhört viktigt naturområde och vi vill verkligen skydda en ytterskärgård som nationalpark. Men det finns inga hot mot naturen och så länge inte alla inblandade kan komma överens så väntar vi med att lägga ned resurser på Nämdöskärgården, säger Hasse Berglund, sektionschef på Naturvårdsverket, till DN.

Skärgårdsstiftelsen, som äger nästan hela Långviksskärs naturreservat och dessutom förvaltar Biskopsö naturreservat inom den planerade nationalparken, anser sig vara den mest lämpliga förvaltaren, medan länsstyrelsen tycker att den bör förvaltas av staten. 2013 skrev socialdemokraterna en motion om att Skärgårdsstiftelsen borde tillåtas ta hand om nationalparken.Det går båttrafik till Nämdö och flera andra öar i den tilltänkta nationalparken och man kan bland annat hitta sällsynta växter så som stenkrassing, murruta och 17 olika orkidéer på öarna. Bara på Nämdö har det genom åren upptäckts 194 fågelarter.

Stockholmstrakten har i dagsläget nationalparkerna Ängsö och Tyresta.

Källa: DN

Mer att läsa